Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №3 (750), 2021

Вернуться к номеру

Ярно Хабіхт: «Вакцини від COVAX надійдуть в Україну пізніше»

Очільник українського офісу Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Ярно Хабіхт заявив, що вакцини Pfizer і AstraZeneca для України від COVAX надійдуть до кінця першої половини 2021 року. Чергова затримка викликана проблемами з поставками вакцин у Європі.
Українські чиновники з Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) починаючи із січня — лютого 2021 року мало не кожен тиждень обіцяли надходження вакцин проти коронавірусу за механізмом COVAX у нашу державу, постійно переносячи терміни поставок із різних причин. Оскільки жодної адекватної інформації від МОЗ щодо термінів поставок отримати неможливо, журналісти видання «НВ», очевидно, вирішили зайти з іншого боку і розпитати про перспективи отримання вакцин очільника українського офісу ВООЗ Ярно Хабіхта.
Пан Хабіхт розповів, що сьогодні все ще тривають перемовини між COVAX, виробниками вакцин та українськими урядовцями щодо поставок вакцин від коронавірусу. На сьогодні перші партії препаратів Pfizer та AstraZeneca повинні надійти в нашу державу до кінця першої половини року. Він додав, що, за даними на сьогодні, 1,7 млн доз вакцин від коронавірусу для України мають стати доступними для поставок до кінця травня, однак ця дата може бути уточнена згодом.
Проблеми і затримки викликані не тільки бюрократичними процесами, а й відомими проблемами з поставками вакцин у світі, і зокрема у Європі. Затримки поставок сьогодні є глобальним явищем, виробники досі не можуть налагодити виробництво в повній мірі. Усі ці фактори впливають і на поставки вакцин для COVAX.
Окремо пан Хабіхт розповів про систему компенсації ВООЗ за випадки серйозних побічних реакцій на вакцини, що поставляються COVAX. ВООЗ нещодавно заявила, що виплачуватиме постраждалим від непередбачених та небажаних явищ фінансову компенсацію, у разі якщо реакції будуть пов’язані з вакцинами від COVAX. Цей механізм працюватиме і в Україні.
Аби забезпечити ефективний контроль та своєчасну виплату компенсацій, ВООЗ створила перший глобальний механізм компенсацій, він запрацює вже до кінця березня і функціонуватиме щонайменше до кінця 2022 року. Страховим партнером ВООЗ у цьому механізмі виступає компанія Chubb, що бере на себе фінансову сторону проблеми. Сьогодні розробляють сайт для пацієнтів, що стикнулися з побічними реакціями. На ньому люди зможуть подати спеціальну заявку на компенсацію, заповнивши анкету з необхідними даними. Цю інформацію перевірятимуть страховики і прийматимуть рішення щодо виплати компенсацій.
Цей механізм є необхідним, він допоможе людям побороти страхи перед вакцинацією та переконає тих, хто вагається, побоюючись проблем після вакцинації. 


Вернуться к номеру