Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал Том 13, №3, 2017

Вернуться к номеру

Професору Олександру Олексійовичу Сергієнку — 60 років!

24 травня 2017 року виповнилося 60 років із дня народження доктора медичних наук, професора кафедри ендокринології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Олександра Олексійовича Сергієнка.
Олександр Олексійович Сергієнко із відзнакою закінчив лікувальний факультет Львівського медичного інституту в 1980 році. З 1980 по 1983 рік навчався в очній аспірантурі на кафедрі ендокринології. У 1983 р. рішенням вченої ради інституту рекомендований на посаду асистента кафедри ендокринології. У 1984 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Ферментативна активність і вітамінне забезпечення в механізмі інсулінової недостатності». У 1993 році захистив докторську дисертацію на тему «До патогенезу, діагностики, профілактики і лікування діабетичної мікроангіопатії (клініко-експериментальне дослідження)». У 1995 р. проходив тримісячні курси підвищення кваліфікації з діабетології в провідних науково-практичних медичних центрах Великобританії. У цьому ж році йому присвоєно вчене звання доцента кафедри ендокринології. У жовтні 1999 р. обраний за конкурсом на посаду завідувача кафедри, яку очолював до 2015 року. У 2001 р. присвоєно вчене звання професора кафедри ендокринології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. 
О.О. Сергієнко — автор і співавтор 14 монографій, понад 570 друкованих праць, з них понад 100 — в іноземних виданнях. 
З 2000 р. — керівник клінічної бази Фармакологічного комітету МОЗ України з апробації нових фармакологічних препаратів, із цього ж року — член Республіканської проблемної комісії «Ендокринологія» МОЗ та АМН України, член групи експертів Міжнародної діабетичної федерації (Європейський регіон). 
У 2001–2006 роках — керівник наукової тематики «Рання діагностика та патогенетичне лікування і профілактика захворювань серцево-судинної системи при цукровому діабеті» (Національна програма «Цукровий діабет»). З 2004 р. по 2015 р. — член президії Асоціації ендокринологів України. У 2006–2007 роках — експерт ВАК України за спеціальністю «ендокринологія». Член Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD), дослідницької групи Європейської асоціації з вивчення цукрового діабету та серцево-судинних захворювань (Diabetes and Cardiovascular Disease Study Group), Американської діабетичної асоціації, Європейської асоціації з вивчення атеросклерозу.
Під його керівництвом захищено вісім кандидатських дисертацій.
Член редакційної ради журналів: «Міжнародний ендокринологічний журнал», «Експериментальна та клінічна фізіологія і біохімія», «Проблеми ендокринної патології», «Діабет. Ожиріння. Метаболічний синдром», «Львівський клінічний вісник».
Редакційна колегія «Міжнародного ендокринологічного журналу», ендокринологічна спільнота країни щиро вітають дорогого ювіляра й бажають йому міцного здоров’я, невичерпної енергії й реалізації усіх творчих і наукових планів та звертаються з такими словами:


Вернуться к номеру