Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал Том 20, №4, 2024

Вернуться к номеру

Стан серцево-судинної та кісткової систем у людей похилого віку із субклінічним гіпотиреозом, які отримували лікування левотироксином: систематичний огляд і метааналіз

Авторы: Mia Holley (1), Salman Razvi (2), Mohammed Saif Farooq (1), Rosie Dew (1), Ian Maxwell (1), Scott Wilkes (1)
(1) - School of Medicine, Faculty of Health Sciences and Wellbeing, University of Sunderland, Sunderland, UK
(2) - Translational and Clinical Research Institute, Newcastle University, Newcastle-Upon-Tyne, UK

Рубрики: Эндокринология

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати


Резюме

Актуальність. Дисфункція щитоподібної залози є поширеною в людей похилого віку, причому більший ризик її виникнення спостерігається в жінок. Докази свідчать про те, що рівень тиреотропного гормону (ТТГ) з віком природно підвищується. Однак через те, що протягом усього життя дорослої людини для оцінки рівня ТТГ у сироватці крові застосовуються єдині референтні діапазони, людям похилого віку часто встановлюють діагноз субклінічного гіпотиреозу (СГ), а деяким особам призначають лікування левотироксином (LT4). Залишається нез’ясованим питання, чи асоціюється лікування LT4 у літніх людей із СГ з несприятливим впливом на стан серцево-судинної та кісткової систем. Матеріали та методи. З метою узагальнення даних попередніх досліджень, у яких оцінювали стан серцево-судинної системи та здоров’я кісток у людей похилого віку з СГ, порівнюючи групи, які отримували й не отримували лікування LT4, були проведені систематичний огляд і метааналіз. У базах даних PubMed, Embase, Cochrane Library, MEDLINE і Web of Science проводився пошук статей, розміщених до 13 березня 2023 року, і були відібрані дослідження, які оцінювали стан серцево-судинної системи і здоров’я кісток у людей, старших за 50 років, із СГ. Результати. Було знайдено шість статей, у яких загалом було залучено 3853 учасників, у кожній — від 185 до 1642 учасників, із часткою жінок від 45 до 80 %. З причини нестачі даних було проаналізовано лише інформацію стосовно осіб, старших за 65 років. Крім того, було знайдено дослідження за участі 12 212 осіб віком від 18 років; однак для включення в систематичний огляд розглядалися лише дані, що стосуються пацієнтів віком 65 років і старших. Із цих 7 досліджень у 4 оцінювали вплив на стан серцево-судинної системи, в одному оцінювали вплив на стан здоров’я кісток, а у 2 дослідженнях оцінювали вплив на обидві системи. Метааналіз серцево-судинних наслідків виявив об’єднане співвідношення ризиків 0,89 (95% ДІ 0,71–1,12), що вказує на відсутність вірогідної різниці щодо серцево-судинного ризику серед людей похилого віку з СГ, які отримували лікування LT4, порівняно з тими, хто не отримував LT4. Через перехрещення даних деяких досліджень метааналіз даних щодо впливу на стан здоров’я кісток був неможливий. Висновки. Даний систематичний огляд і метааналіз не виявили вірогідної асоціації між використанням LT4 і порушенням стану серцево-судинної системи та здоров’я кісток в осіб, старших за 65 років, які страждають від СГ.

Background. Thyroid dysfunction is common in older people, with females at higher risk. Evidence suggests that thyroid-stimulating hormone (TSH) levels naturally increase with age. However, as uniform serum TSH reference ranges are applied across the adult lifespan, subclinical hypothyroidism (SCH) diagnosis is more likely in older people, with some individuals also being commenced treatment with levothyroxine (LT4). It is unclear whether LT4 treatment in older people with SCH is associated with adverse cardiovascular or bone health outcomes. Methods A systematic review and meta-analysis were performed to synthesise previous studies evaluating cardiovascular and bone health outcomes in older people with SCH, comparing LT4 treatment with no treatment. PubMed, Embase, Cochrane Library, MEDLINE, and Web of Science databases were searched from inception until March 13, 2023, and studies that evaluated cardiovascular and bone health events in people with SCH over 50 years old were selected. Results. Six articles that recruited 3853 participants were found, ranging from 185 to 1642 participants, with the proportion of females ranging from 45 to 80 %. The paucity of data resulted in analysis for those aged over 65 years only. Additionally, a study with 12 212 participants aged 18 years and older was identified; however, only data relevant to patients aged 65 years and older were considered for inclusion in the systematic review. Of these 7 studies, 4 assessed cardiovascular outcomes, 1 assessed bone health outcomes, and 2 assessed both. A meta-analysis of cardiovascular outcomes revealed a pooled hazard ratio of 0.89 (95% CI 0.71–1.12), indicating no significant difference in cardiovascular risk between older individuals with SCH treated with LT4 compared to those without treatment. Due to overlapping sub-studies, meta-analysis for bone health outcomes was not possible. Conclusions. This systematic review and meta-analysis found no significant association between LT4 use and cardiovascular and bone health outcomes in SCH participants over 65 years.


Ключевые слова

субклінічний гіпотиреоз; захворювання щитоподібної залози; левотироксин; серцево-судинний; здоров’я кісток

subclinical hypothyroidism; thyroid disease; levothyroxine; cardiovascular; bone health

Вступ

Серцево-судинні захворювання залишаються основною причиною смерті в усьому світі: ішемічна хвороба серця й інсульт у 2019 році спричинили 8,9 і 6,1 млн смертей відповідно [1]. Населення Сполученого Королівства (Великої Британії) зростає, і в 2018 році було передбачено, що до 2043 року кількість осіб, старших за 85 років, майже подвоїться і досягне 3 млн [2]. Щороку 160 000 смертей у Великій Британії пов’язані із серцево-судинними подіями, що становить приблизно 23,9 % усіх смертей [3]. У декількох дослідженнях не виявлено асоціації між субклінічним гіпотиреозом (СГ) та ішемічною хворобою серця, цереброваскулярними захворюваннями й захворюваннями периферичних артерій у популяції осіб літнього віку [4–8]. Навпаки, виявлено асоціацію між субклінічним гіпертиреозом і серцево-судинним ризиком [9, 10]. Крім того, у кількох дослідженнях вивчали асоціацію між СГ і здоров’ям кісток у популяції людей похилого віку й отримали суперечливі результати [11–13].
Гормони щитоподібної залози відповідають за метаболізм у всіх тканинах, включно із серцем, печінкою, мозком, м’язами й кістками, а дисбаланс гормонів щитоподібної залози може призвести до метаболічної дисфункції [14]. Загальна поширеність гіпотиреозу становить приблизно 5–10 % у загальній популяції у Великій Британії. Гіпотиреоз діагностується, коли людина має підвищений рівень тиреотропного гормону (ТТГ) [15]. СГ означає, що рівні ТТГ перевищують прийнятний контрольний діапазон, тоді як рівні вільного тироксину залишаються в загальноприйнятих межах [14].
Приблизно 3,5 % населення Великої Британії призначають замісну терапію гормонами щитоподібної залози, і кількість виписаних рецептів на левотироксин (LT4) щорічно зростає [16, 17]. Метою призначення LT4 є нормалізація рівня ТТГ і зменшення симптомів, пов’язаних з гіпотиреозом. Оскільки гіпотиреоз є хронічним необоротним станом, пацієнти, яким призначають LT4, зазвичай потребують тривалого лікування. 
Дослідження National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) [18] і Thyroid Epidemiology, Audit, and Research Study (TEARS) [19] виявили, що рівень ТТГ у сироватці крові підвищується з віком. За даними дослідження TEARS, для осіб віком 90 років і старших нормальний діапазон сироваткового ТТГ може становити 0,4–5,9 мОд/л, а не 0,4–4,0 мОд/л, який зараз використовується для всіх вікових груп у Великій Британії [20]. National Institute for Health and Care Excellence визнав, що для людей літнього віку типовим є рівень ТТГ від 4,0 до 7,0 мОд/л [21]. Огляд перехресних досліджень показав, що майже половина учасників, яким призначено LT4, отримують або надмірне, або недостатнє лікування [22]. Як недостатнє, так і надмірне лікування гормонами щитоподібної залози може асоціюватися з побічними ефектами, особливо в людей похилого віку з вищим ризиком токсичності гормонів щитоподібної залози [23].
Цей систематичний огляд і метааналіз мали на меті об’єднати сучасні дані щодо стану серцево-судинної системи та здоров’я кісток в осіб віком понад 50 років з СГ, щоб оцінити, чи він погіршується при призначенні LT4 у цій віковій категорії. Зокрема, у даному огляді порівнювалися результати осіб, які отримували й не отримували лікування LT4. Цей огляд зареєстровано в PROSPERO, міжнародній базі даних проспективно зареєстрованих систематичних оглядів у сфері охорони здоров’я та соціальної допомоги (реєстраційний номер CRD42022308006). Протокол даного огляду не складали.

Матеріали та методи

Стратегія пошуку
У цьому огляді було використано рекомендації щодо бажаних елементів для складання систематичного огляду й метааналізу (PRISMA) (додатковий файл 1) [24]. Два автори, MH і MSF, незалежно один від одного шукали в базах даних Web of Science, Cochrane Library, MEDLINE і Embase статті, розміщені до 13 березня 2023 року. Будь-які конфлікти вирішував третій автор, SW. У стратегію пошуку було включено п’ять термінів, орієнтованих на захворювання, лікування, результати, вік учасників і тип дослідження (додатковий файл 2). Два автори, MH і MSF, видалили дублікати статей, а потім перевірили на відповідність критеріям включення назву й анотацію кожної статті. Повний текст решти статей було проаналізовано відповідно до критеріїв відповідності, а їхні списки посилань перевірено на наявність додаткових кваліфікаційних досліджень.
Критерії відбору
Для огляду відбирали дослідження з учасниками віком 50 років і старшими з діагнозом СГ, які були розподілені на групу призначення терапії LT4 і контрольну групу, у якій приймали плацебо або не приймали ніякого лікування. Враховувалися лише повнотекстові статті, опубліковані англійською мовою, за типом дослідження — рандомізовані контрольовані дослідження (РКД), когортні дослідження, дослідження типу «випадок — контроль», перехресні дослідження або лонгітудинальні дослідження.
Статті, які включали учасників з діагнозом раку щитоподібної залози, захворювання гіпофіза, вторинного гіпотиреозу, явного гіпотиреозу, третинного гіпотиреозу або гіпертиреозу, були виключені. Крім того, з огляду були виключені статті, у яких учасники отримували іншу тиреоїдну замісну терапію, ніж LT4. Також були виключені дослідження, у яких досліджувалися учасники виключно із серцево-судинними захворюваннями в анамнезі, і дослідження на вагітних жінках.
Оцінка результатів
У дослідженнях оцінювали кількість учасників, які після лікування LT4 мали серцево-судинні події (ішемічна хвороба серця, захворювання периферичних судин, цереброваскулярні захворювання, коронарна ангіопластика або серцево-судинна смерть) або певні наслідки щодо здоров’я кісток (остеопороз або крихкі переломи). Ці два аспекти були окремо згруповані для синтезу. Для аналізу підгруп також розглядалися наступні коваріати: вік, стать, доза LT4 і рівні ТТГ.
Збір даних
Два автори огляду (MH і MSF) незалежно один від одного перевірили статті на відповідність критеріям відбору. Третій автор (SW) вирішував усі конфліктні ситуації. Вилучення даних кожного дослідження включало такі деталі:
— автори, назва і рік видання;
— період дослідження, дизайн дослідження і кількість учасників;
— демографія учасників, наприклад вік і стать;
— призначені дози, частота і тривалість терапії LT4;
— кількість учасників з наслідками щодо стану серцево-судинної або кісткової системи.
Якість досліджень оцінювали за допомогою кокранівського інструменту ризику зміщення для РКД [25, 26] і шкали Newcastle-Ottawa для нерандомізованих досліджень [27]. Якість доказів оцінювали за допомогою настанов щодо рекомендацій, оцінки, розвитку й оцінювання (GRADE) [28, 29]. Оцінка як якості досліджень, так і якості доказів була проведена незалежно двома авторами огляду (MH і MSF).
Аналіз даних
Статистичний аналіз проводили із застосуванням R, використовуючи пакет metafor. Гетерогенність оцінювали за допомогою статистики I2 таким чином, що якщо I2 = 0 %, неоднорідності не було; якщо I2 < 50 %, була помірна неоднорідність; якщо I2 > 50 %, спостерігалася значна неоднорідність [30]. Дослідження були об’єднані залежно від результатів — здоров’я серцево-судинної системи й кісток. Основний аналіз базувався на моделі випадкових ефектів, об’єднуючи всі відповідні дослідження з використанням коефіцієнтів ризику (HR).
Аналіз чутливості
Для забезпечення цілісності даних було проведено аналіз чутливості. Ми перевірили будь-яке потенційне дублювання даних учасників у дослідженнях, гарантуючи, що кожен учасник враховується лише один раз.

Результати

Результати пошуку
Під час початкового пошуку було ідентифіковано 1530 статей (рис. 1), 462 з яких дублювалися. Для решти 1068 статей були перевірені резюме і назви, у результаті чого ще 1031 статтю було виключено. Потім було повністю оцінено 37 статей, включно з їх списками літератури [4, 7, 8, 12, 31–63]. Під час пошуку в списках літератури додаткових статей не знайдено. Після перевірки 37 статей за вказаними критеріями для включення в огляд залишилося 7 статей [12, 58–63]. У дослідженнях, описаних у статтях, взяли участь від 185 до 12 212 учасників. Однак в одному дослідженні баз даних, що включало 12 212 учасників віком від 18 років і старших, не було точно визначено кількість учасників віком від 65 років.
Характеристика досліджень
Два автори огляду (MH і MSF) незалежно один від одного витягли з вибраних досліджень отримані дані та їх характеристики (табл. 1). Треба зазначити, що одне дослідження включало осіб віком від 18 років; однак в ньому були надані коефіцієнти ризику захворюваності для пацієнтів віком 65 років і старших [58]. Два дослідження об’єднали результати РКД (номер дослідження NTR3851) Інституту доказової медицини щодо проблем щитоподібної залози в похилому віці 80+ (IEMO 80+) і РКД «Замісна терапія гормонами щитоподібної залози для нелікованих дорослих людей похилого віку із субклінічним гіпотиреозом» (TRUST) (номер дослідження NCT01660126) [59, 63]. Дослідження IEMO 80+ включало 105 учасників віком 80 років і старших із СГ; дослідження TRUST включало 737 учасників віком 65 років і старших із СГ. Одне дослідження об’єднало повні результати двох досліджень [59]; інше дослідження лише об’єднало результати учасників віком 80 років і старших [63]. Два дослідження були піддослідженнями TRUST [12, 61]. Одне з них включало 196 учасників у двох дослідницьких центрах у Швейцарії [12]; інше — 185 учасників, які пройшли ехокардіографію [61]. Крім того, одне дослідження включало результати всіх 737 учасників дослідження TRUST [62]. Не знайдено жодної статті, яка б публікувала дані окремого дослідження IEMO 80+.

Результати досліджень

Шість досліджень оцінювали вплив на серцево-судинну систему (табл. 2) [58–63]. У трьох дослідженнях оцінювали загальну кількість серцево-судинних подій, включно з летальними й нелетальними [59, 62, 63]. Усі три дослідження виявили HR менше за 1 з найнижчим HR, знайденим у зведеному дослідженні учасників, старших за 80 років (HR 0,61; 95% довірчий інтервал (ДІ) 0,24–1,50) [63]. Проте всі три дослідження мали 95% ДІ, що свідчить про невеликі розміри вибірки й відсутність істотної різниці в серцево-судинних наслідках в осіб літнього віку з СГ незалежно від лікування LT4. В одному піддослідженні розглядали загальну кількість серцево-судинних подій, але не розрахували скориговану ЧСС через невеликий розмір вибірки [61]. Необроблені результати дослідження не показали зв’язку між серцево-судинними подіями й прийомом LT4 (OR 1,09; 95% ДІ 0,35–3,37). У двох обсерваційних дослідженнях бази даних розглядалася смертність від серцево-судинних захворювань [58, 60]. Одне дослідження бази даних не виявило зв’язку між смертністю від серцево-судинних захворювань і використанням LT4 (HR 1,04; 95% ДІ 0,56–1,93) [60]. Інше дослідження бази даних також не виявило вірогідних відмінностей у серцево-судинних результатах незалежно від використання чи невикористання LT4 (коефіцієнт захворюваності (IRR) 1,08; 95% ДІ 0,88–1,34) [58]. У двох обсерваційних дослідженнях час спостереження за пацієнтами був найдовшим — понад 3 роки; в інших дослідженнях максимальний період спостереження становив 3 роки.
У трьох дослідженнях вивчали стан здоров’я кісток, у них було включено загалом 1184 учасники (табл. 3) [12, 62, 63]. У двох із цих досліджень розглядали лише випадки переломів, а в одному — випадки як переломів, так і остеопорозу. Дослідження, у якому повідомлялося про обидві патології, не виявило зв’язку між виникненням переломів або остеопорозу і використанням LT4 (HR 1,06; 95% ДІ 0,41–2,76 і HR 0,75; 95% ДІ 0,17–3,37 відповідно) [62]. У жодному дослідженні не виявлено вірогідної різниці щодо здоров’я кісток в осіб віком понад 65 років із СГ незалежно від використання або невикористання LT4.
Оцінка якості
Кожен тип упередженості був класифікований як низький, помірний або високий відповідно до кокранівського інструменту ризику упередженості для всіх п’яти РКД (додатковий файл 3). Оскільки п’ять досліджень включали два РКД, ризик зміщення був однаковим для всіх досліджень. Три дослідження були класифіковані як дослідження низького ризику [12, 61, 62] і два — помірного ризику упередженості [59, 63]. Нерандомізовані дослідження отримали сім-вісім зірок за шкалою Newcastle-Ottawa (додатковий файл 4). В одному дослідженні спостерігалося зниження якості через невиключення учасників із серцево-судинними проблемами на початку [58]. Оцінка якості доказів GRADE виявила високу якість доказів, наданих в шести дослідженнях (додатковий файл 5). Якість доказів іншого дослідження була помірною через помірний ризик упередженості й серйозну неточність [63]. З огляду на невелику кількість статей (n < 10) упередженість публікації в цьому систематичному огляді не досліджувалася [25, 64].
Метааналіз
Для отримання первинних результатів було проведено метааналіз. Подано зведений показник HR із чотирьох досліджень, серед яких в одному було розраховано два HR для двох різних результатів. Зведений показник HR не продемонстрував зв’язку між використанням LT4 і серцево-судинними наслідками у 3668 учасників, старших за 65 років, із СГ (зведений HR 0,86; 95% ДІ 0,73–1,02) (рис. 2). Між шістьма статтями, у яких описано дослідження стану серцево-судинної системи, не виявлено жодної гетерогенності (I2 = 0 %).
Через збіг досліджень було проведено другий аналіз. Він включав дані з одного дослідження бази даних і одного об’єднаного дослідження, у якому повідомлялося про результати всіх 737 учасників дослідження TRUST і 105 учасників дослідження IEMO 80+, щоб виключити дані учасників, які збігаються [60, 62]. Цей аналіз 2484 учасників не виявив зв’язку між використанням LT4 і серцево-судинними наслідками (сукупний HR 0,89; 95% ДІ 0,71–1,12) (рис. 3). Між двома статтями не було неоднорідності (I2 = 0 %).
Метааналіз вторинних результатів не проводився, оскільки всі три статті, які оцінювали результати дослідження TRUST, використовували дані повного дослідження TRUST і двох піддосліджень, отриманих з дослідження TRUST.

Обговорення

Головні знахідки
Дані щодо впливу призначення LT4 на стан серцево-судинної системи й кісток в осіб віком понад 65 років залишаються непереконливими. Існує мала кількість досліджень щодо стану здоров’я кісток і серцево-судинних наслідків в осіб літнього віку із СГ, яким призначено лікування LT4. Зокрема, не було знайдено досліджень, проведених в осіб від 50 до 65 років. Метааналіз не показав зв’язку між несприятливими серцево-судинними наслідками й використанням LT4 в осіб, старших за 65 років, із СГ і виявив прогалину в літературі щодо впливу LT4 на серцево-судинну й кісткову системи в осіб віком від 50 до 65 років із СГ.
Сильні сторони та обмеження
На даний момент це найбільший систематичний огляд і метааналіз. Основним обмеженням цього систематичного огляду була відсутність відповідних досліджень з великими розмірами вибірки й достатньою потужністю, зокрема щодо стану здоров’я кісток. Під час роботи над цим оглядом не вдалося знайти жодної статті про дослідження осіб віком від 50 до 65 років, окрім тільки однієї статті про осіб з остеопорозом. Лише два дослідження мали період спостереження понад 3 роки, що обмежувало оцінку довгострокових ефектів LT4. Більшість досліджень, включених до огляду, мали невелику кількість учасників або низький рівень залучення, як продемонстровано в РКД TRUST [62]. Крім того, цей систематичний огляд був обмежений невеликою кількістю випадків у всіх розглянутих дослідженнях, за винятком Razvi et al. [60] і Andersen et al. [58], а також було недостатньо вихідних даних про дослідження IEMO 80+. Результати дослідження IEMO 80+ були оприлюднені в публікації, яка містила об’єднані результати дослідження TRUST як для учасників віком від 65 років, так і для учасників віком від 80 років. Це обмежувало метааналіз, оскільки не можна було розрахувати скориговану оцінку ризику окремо для дослідження IEMO 80+. Проте всі включені дослідження мали подібні результати незалежно від того, індивідуальними вони були чи об’єднаними.
Порівняння з даними літератури
У більш широкому переліку літератури зроблено висновок, що пацієнти середнього або молодого віку, яким призначено LT4, з рівнем ТТГ понад 10 мМО/л мають кращі серцево-судинні результати [65]. Рекомендації з клінічної практики щодо призначення LT4 залишаються незмінними, тобто рекомендується призначати LT4 дорослим, якщо два показники ТТГ, визначені з інтервалом принаймні 3 місяці, були понад 10 мМО/л [65]. Дослідження TRUST виявило труднощі в проведенні РКД для надання рекомендацій щодо призначення LT4 для цієї групи пацієнтів. Додаткові докази можливо отри–мати, якщо провести велике дослідження епідеміологічної бази даних.
Значення для клінічної практики
Дане дослідження є найбільшим систематичним оглядом і метааналізом на сьогодні й демонструє відсутність різниці щодо стану серцево-судинної системи в людей похилого віку із СГ незалежно від того, чи їм проводилося лікування LT4, чи ні. Дані, виявлені в цьому систематичному огляді й метааналізі, не можуть дати будь-яких нових рекомендацій щодо призначення LT4 особам, старшим за 65 років, із СГ. Головною для клінічної практики залишається необхідність призначення LT4 пацієнтам із СГ залежно від наявних симптомів.
Додаткова інформація
Он-лайн версія містить додаткові матеріали і є доступною за посиланням https://doi. org/10.1186/s13643-024-02548-7.

Список литературы

  1. The World Health Organization. The top 10 causes of death. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death. Cited 2021 Nov 26.
  2. National population projections — Office for National Statistics. https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/populationandmigration/populationprojections/bulletins/nationalpopulationprojections/2018based#changes-since-the-2016-based-projections. Cited 2021 Nov 26.
  3. British Heart Foundation. Heart Statistics. https://www.bhf.org.uk/what-we-do/our-research/heart-statistics. Cited 2021 Nov 29.
  4. Rodondi N, Newman AB, Vittinghoff E, de Rekeneire N, Satterfield S, Harris TB, et al. Subclinical hypothyroidism and the risk of heart failure, other cardiovascular events, and death. Arch Intern Med. 2005;165(21):2460-6.
  5. Hyland KA, Arnold AM, Lee JS, Cappola AR. Persistent subclinical hypothyroidism and cardiovascular risk in the elderly: the cardiovascular health study. J Clin Endocrinol Metab. 2013;98(2):533-40.
  6. de Jongh RT, Lips P, van Schoor NM, Rijs KJ, Deeg DJH, Comijs HC, et al. Endogenous subclinical thyroid disorders, physical and cognitive function, depression, and mortality in older individuals. Eur J Endocrinol. 2011;165(4):545-54.
  7. Boekholdt SM, Titan SM, Wiersinga WM, Chatterjee K, Ba–sart DCG, Luben R, et al. Initial thyroid status and cardiovascular risk factors: the EPIC-Norfolk prospective population study. Clin Endocrinol (Oxf). 2010;72(3):404-10.
  8. Waring AC, Harrison S, Samuels MH, Ensrud KE, –LeBlanc ES, Hoffman AR, et al. Thyroid function and mortality in older men: a prospective study. J Clin Endocrinol Metab. 2012;97(3):862-70.
  9. Cappola AR, Fried LR, Arnold AM, Danese MD, Kuller LH, Burke GL, et al. Thyroid status, cardiovascular risk, and mortality in older adults. JAMA. 2006;295(9):1033-41.
  10. Gammage MD, Parle JV, Holder RL, Roberts LM, Hobbs FDR, Wilson S, et al. Association between serum free thyroxine concentration and atrial fibrillation. Arch Intern Med. 2007;167(9):928-34.
  11. Abrahamsen B, Jorgensen HL, Laulund AS, Nybo M, –Bauer DC, Brix TH, et al. The excess risk of major osteoporotic fractures in hypothyroidism is driven by cumulative hyperthyroid as opposed to hypothyroid time: an observational register-based time-–resolved cohort analysis. J Bone Miner Res. 2015;30(5):898-905.
  12. Gonzalez Rodriguez E, Stuber M, Del Giovane C, Feller M, Collet TH, Lowe AL, et al. Skeletal effects of levothyroxine for subclinical hypothyroidism in older adults: a TRUST randomized trial nested study. J Clin Endocrinol Metab. 2020;105(1):dgz058.
  13. Meier C, Beat M, Guglielmetti M, Christ-Crain M, Staub J, Kraenzlin M. Restoration of euthyroidism accelerates bone turnover in patients with subclinical hypothyroidism: a randomized controlled trial. Osteoporos Int. 2004;15(3):209-16.
  14. Cooper DS, Biondi B. Subclinical thyroid disease. Lancet. 2012;379(9821):1142-54.
  15. Okosieme O, Gilbert J, Abraham R, Boelaert K, Dayan C, Gurnell M, et al. Management of primary hypothyroidism: statement by the British Thyroid Association Executive Committee. Clin Endocrinol (Oxf). 2016;84(6):799-808.
  16. Mitchell AL, Hickey B, Hickey JL, Pearce SH. Trends in thyroid hormone prescribing and consumption in the UK. BMC Public Health. 2009;9(1):132.
  17. Razvi S, Korevaar TIM, Taylor P. Trends, determinants, and associations of treated hypothyroidism in the United Kingdom, 2005–2014. Thyroid. 2019;29(2):174-82.
  18. Hollowell JG, Staehling NW, Flanders WD, Hannon WH, Gunter EW, Spencer CA, et al. Serum TSH, T(4), and thyroid antibodies in the United States population (1988 to 1994): National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III). J Clin Endocrinol Metab. 2002;87(2):489-99.
  19. Vadiveloo T, Donnan PT, Murphy MJ, Leese GP. Age- and gender-specific TSH reference intervals in people with no obvious thyroid disease in Tayside, Scotland: the Thyroid Epidemiology, Audit, and Research Study (TEARS). J Clin Endocrinol Metab. 2013;98(3):1147-53.
  20. Overview | Thyroid disease: assessment and management | Guidance | NICE. NICE; 2019. https://www.nice.org.uk/guidance/ng145. Cited 2023 Oct 5.
  21. Assessment | Diagnosis | Hypothyroidism | CKS | NICE. https://cks.nice.org.uk/topics/hypothyroidism/diagnosis/assessment/. Cited 2023 Oct 5.
  22. Eligar V, Taylor P, Okosieme O, Leese G, Dayan C. Thyroxine replacement: a clinical endocrinologist’s viewpoint. Ann Clin Biochem. 2016;53(4):421-33.
  23. Thyroid Disease in Aging — PMC. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9462896/#. Cited 2023 Sep 25.
  24. Page MJ, McKenzie JE, Bossuyt PM, Boutron I, Hoffmann TC, Mulrow CD, et al. The PRISMA 2020 statement: an updated guideline for reporting systematic reviews. BMJ. 2021;29(372):n71.
  25. Sterne JAC, Egger M, Moher D, Boutron I (editors). Chapter 10: Addressing reporting biases. In: Higgins JPT, Churchill R, Chandler J, Cumpston MS (editors), Cochrane Handbook for Systematic Reviews of Interventions version 5.2.0 (updated June 2017), Cochrane, 2017. www.training.cochrane.org/handbook.
  26. Higgins JPT, Altman DG, Gotzsche PC, Juni P, Moher D, Oxman AD, et al. The Cochrane Collaboration’s tool for assessing risk of bias in randomised trials. BMJ. 2011;18(343):d5928.
  27. Ottawa Hospital Research Institute. https://www.ohri.ca/programs/clinical_epidemiology/oxford.asp. Cited 2023 Mar 23.
  28. Atkins D, Best D, Briss PA, Eccles M, Falck-Ytter Y, Flottorp S, et al. Grading quality of evidence and strength of recommendations. BMJ. 2004;328(7454):1490.
  29. Balshem H, Helfand M, Schunemann HJ, Oxman AD, Kunz R, Brozek J, et al. GRADE guidelines: 3. Rating the quality of evidence. J Clin Epidemiol. 2011;64(4):401-6.
  30. Higgins JPT, Thompson SG, Deeks JJ, Altman DG. Measu–ring inconsistency in meta-analyses. BMJ. 2003;327(7414):557-60.
  31. World Health Organization Protocol EUCTR2012-004160-22-NL. IEMO 80-plus thyroid trial. 2013. https://trialsearch.who.int/Trial2.aspx?TrialID=EUCTR2012-004160-22-NL.
  32. Nygaard Andersen M, Schjerning-Olsen, Clausager Madsen J, Faber J, Torp-Pedersen C, Gislason G, et al. Major adverse cardiac events (MACE) and all-cause mortality in levothyroxine substituted individuals with subclinical hypothyroidism: a large cohort study. Eur Heart J. 2014;35:903.
  33. Razvi S, Ingoe L, Keeka G, Oates C, McMillan C, Wea–ver JU. The beneficial effect of L-thyroxine on cardiovascular risk factors, endothelial function, and quality of life in subclinical hypothyroidism: randomized, crossover trial. J Clin Endocrinol Metab. 2007;92(5):1715-23.
  34. Razvi S, Weaver JU, Vanderpump MP, Pearce SHS. The incidence of ischemic heart disease and mortality in people with subclinical hypothyroidism: reanalysis of the Whickham Survey cohort. J Clin Endocrinol Metab. 2010;95(4):1734-40.
  35. Alotaibe HF, Alolaiwi LA, Almutairi A, Alsubaie N, Badri M, Balaha MF, et al. Association between levothyroxine replacement the–rapy and osteoporosis in Riyadh, Saudi Arabia: a matched case-control study. Pharmazie. 2022;77(10):295-8.
  36. Huang HK, Wang JH, Kao SL. Association of hypothyroidism with all-cause mortality: a cohort study in an older adult population. J Clin Endocrinol Metab. 2018;103(9):3310-8.
  37. Lillevang-Johansen M, Abrahamsen B, Jorgensen HL, Brix TH, Hegedus L. Duration of over- and under-treatment of hypothyroidism is associated with increased cardiovascular risk. Eur J Endocrinol. 2019;180(6):407-16.
  38. Vestergaard P, Rejnmark L, Mosekilde L. Influence of hyper- and hypothyroidism, and the effects of treatment with antithyroid drugs and levothyroxine on fracture risk. Calcif Tissue Int. 2005;77(3):139-44.
  39. Viniol A, Hickstein L, Walker J, Donner-Banzhoff N, Baum E, Becker A. Influence of thyroid hormone therapy on the fracture rate — a claims data cohort study. Bone. 2016;86:86-90.
  40. Lillevang-Johansen M, Abrahamsen B, Jorgensen HL, Brix TH, Hegedus L. Over- and under-treatment of hypothyroidism is associated with excess mortality: a register-based cohort study. Thyroid. 2018;28(5):566-74.
  41. Abbey EJ, McGready J, Ferrucci L, Simonsick EM, Mammen JSR. Thyroid hormone supplementation and all-cause mortality in community-dwelling older adults: results from the Baltimore Longitudinal Study of Aging. J Am Geriatr Soc. 2021;69(5):1283-90.
  42. Thayakaran R, Adderley NJ, Sainsbury C, Torlinska B, Boelaert K, Sumilo D, et al. Thyroid replacement therapy, thyroid stimula–ting hormone concentrations, and long term health outcomes in patients with hypothyroidism: longitudinal study. BMJ. 2019;3(366):l4892.
  43. Waring AC, Harrison S, Fink HA, Samuels MH, Cawthon PM, Zmuda JM, et al. A prospective study of thyroid function, bone loss, and fractures in older men: the MrOS study. J Bone Miner Res. 2013;28(3):472-9.
  44. Inoue K, Ritz B, Brent GA, Ebrahimi R, Rhee CM, Leung AM. Association of subclinical hypothyroidism and cardiovascular disease with mortality. JAMA Netw Open. 2020;3(2):e1920745.
  45. Pearce SHS, Razvi S, Yadegarfar ME, Martin-Ruiz C, Kingston A, Collerton J, et al. Serum thyroid function, mortality and disabi–lity in advanced old age: the Newcastle 85+ Study. J Clin Endocrinol Metab. 2016;101(11):4385-94.
  46. Giri A, Edwards TL, LeGrys VA, Lorenz CE, Funk MJ, Schectman R, et al. Subclinical hypothyroidism and risk for incident ischemic stroke among postmenopausal women. Thyroid. 2014;24(8):1210-7.
  47. Hak AE, Pols HA, Visser TJ, Drexhage HA, Hofman A, Witteman JC. Subclinical hypothyroidism is an independent risk factor for atherosclerosis and myocardial infarction in elderly women: the Rotterdam Study. Ann Intern Med. 2000;132(4):270-8.
  48. Tseng FY, Lin WY, Lin CC, Lee LT, Li TC, Sung PK, et al. Subclinical hypothyroidism is associated with increased risk for all-cause and cardiovascular mortality in adults. J Am Coll Cardiol. 2012;60(8):730-7.
  49. Silva N, Santos O, Morais F, Gottlieb I, Hadlich M, Rothstein T, et al. Subclinical hypothyroidism represents an additional risk factor for coronary artery calcification, especially in subjects with intermediate and high cardiovascular risk scores. Eur J Endocrinol. 2014;171(3):327-34.
  50. Walsh JP, Bremner AP, Bulsara MK, O’Leary P, Leedman PJ, Feddema P, et al. Subclinical thyroid dysfunction as a risk factor for cardiovascular disease. Arch Intern Med. 2005;165(21):2467-72.
  51. Chaker L, van den Berg ME, Niemeijer MN, Franco OH, Dehghan A, Hofman A, et al. Thyroid function and sudden car–diac death: a prospective population-based cohort study. Circulation. 2016;134(10):713-22.
  52. Bano A, Chaker L, Mattace-Raso FUS, van der Lugt A, Ikram MA, Franco OH, et al. Thyroid function and the risk of atherosclerotic cardiovascular morbidity and mortality: the Rotterdam Study. Circ Res. 2017;121(12):1392-400.
  53. Martin SS, Daya N, Lutsey PL, Matsushita K, Fretz A, McEvoy JW, et al. Thyroid function, cardiovascular risk factors, and incident atherosclerotic cardiovascular disease: the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study. J Clin Endocrinol Metab. 2017;102(9):3306-15.
  54. Ceresini G, Ceda GP, Lauretani F, Maggio M, Usberti E, Marina M, et al. Thyroid status and 6-year mortality in elderly people living in a mildly iodine-deficient area: the aging in the Chianti Area Study. J Am Geriatr Soc. 2013;61(6):868-74.
  55. Maraka S, Owen R, Ospina NS, Knox M, Dodds T, Spencer H et al. Discontinuation of low-dose levothyroxine therapy for patients with subclinical hypothyroidism is feasible and safe: interim analysis of a pilot, randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Thyroid. 2022;32:A49.
  56. Grossman A, Feldhamer I, Meyerovitch J. Treatment with levothyroxin in subclinical hypothyroidism is associated with increased mortality in the elderly. Eur J Intern Med. 2018;50:65-8.
  57. Wouters HJCM, Slagter SN, Muller Kobold AC, van der Klauw MM, Wolffenbuttel BHR. Epidemiology of thyroid disorders in the Lifelines Cohort Study (the Netherlands). PLoS ONE. 2020;15(11):e0242795.
  58. Andersen MN, Olsen AMS, Madsen JC, Faber J, Torp-Pe–dersen C, Gislason GH, et al. Levothyroxine substitution in patients with subclinical hypothyroidism and the risk of myocardial infarction and mortality. PLoS ONE. 2015;10(6):e0129793.
  59. Zijlstra L, Jukema J, Westendorp R, Du Puy R, Poortvliet R, Kearney P, et al. Levothyroxine treatment and cardiovascular outcomes in older people with subclinical hypothyroidism: pooled individual results of two randomised controlled trials. Front Endocrinol. 2021;12:674841.
  60. Razvi S, Weaver JU, Butler TJ, Pearce SHS. Levothyroxine treatment of subclinical hypothyroidism, fatal and nonfatal cardiovascular events, and mortality. Arch Intern Med. 2012;172(10):811-7.
  61. Gencer B, Moutzouri E, Blum MR, Feller M, Collet TH, Delgiovane C, et al. The impact of levothyroxine on cardiac function in older adults with mild subclinical hypothyroidism: a randomized cli–nical trial. Am J Med. 2020;133(7):848-856.e5.
  62. Stott D, Rodondi N, Kearney P, Ford I, Westendorp R, Mooijaart S, et al. Thyroid hormone therapy for older adults with subclinical hypothyroidism. N Engl J Med. 2017;376(26):2534-44.
  63. Mooijaart SP, Du Puy RS, Stott DJ, Kearney PM, Rodondi N, Westendorp RGJ, et al. Association between levothyroxine treatment and thyroid-related symptoms among adults aged 80 years and older with subclinical hypothyroidism. JAMA. 2019;322(20):1977-86.
  64. Egger M, Smith GD, Schneider M, Minder C. Bias in meta-–analysis detected by a simple, graphical test. BMJ. 1997;315(7109): 629-34.
  65. Recommendations | Thyroid disease: assessment and management | Guidance | NICE. NICE; https://www.nice.org.uk/guidance/ng145/chapter/Recommendations#terms-used-in-this-guideline. Cited 2022 Feb 8.
Оригінал статті надрукований 
у Syst. Rev. 2024;13:123; 
https://doi.org/10.1186/s13643-024-02548-7

Вернуться к номеру