Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №15-16 (775-777), 2021

Вернуться к номеру

Доступні ліки — 2022: чи матимуть пацієнти із хронічним обструктивним захворюванням легень можливість отримувати базисне лікування

Листопад 2021, Київ. У Києві відбулось експертне обговорення «Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ): чи мають пацієнти в Україні доступ до своєчасної діагностики та повноцінного лікування».
До Всесвітнього дня обізнаності про ХОЗЛ лікарі, представники Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) та Національної служби здоров’я України (НСЗУ) актуалізували проблему поширеності хронічного обструктивного захворювання легень. Також обговорили питання включення до програми реімбурсації «Доступні ліки» препаратів для лікування пацієнтів із ХОЗЛ.
ХОЗЛ — невиліковне захворювання, основним симптомом якого є тривалий кашель та сильна задишка. Для того щоб пацієнти могли нормально дихати та вести нормальний спосіб життя, вони потребують пожиттєвого лікування.
Розвивається захворювання найчастіше через тривале куріння. За останніми даними, 8 % усього населення має ХОЗЛ. Цього року захворювання ставлять на 3-тє місце серед усіх причин смертності, хоча ще кілька років тому ХОЗЛ займало 4-те місце. Такий ріст смертності пов’язаний, зокрема, і з початком пандемії коронавірусної хвороби.
 
Ірина Волошина, професорка кафедри сімейної медицини ЗДМУ, сімейна лікарка, членкиня правління ГО «Академія сімейної медицини України»: «Зараз медики первинної ланки занепокоєні збільшенням кількості нових пацієнтів із ХОЗЛ. Зокрема, надзвичайно багато хворих із пізніми стадіями, коли функція легень значно погіршилася. Також існує проблема з діагностикою та необхідним обладнанням для її проведення. У лікарів первинної ланки немає інструментів забезпечення базисним лікуванням, яке потрібне всім пацієнтам. Це ті проблеми, з якими нам потрібно працювати задля покращення якості медичної допомоги людям із ХОЗЛ».
 
Ірина Микитчак, заступниця міністра охорони здоров’я: «Забезпечення пацієнтів препаратами за програмою реімбурсації «Доступні ліки» значно розширює можливості для постійного, безперервного, тривалого лікування, як цього потребує, зокрема, і ХОЗЛ. Ми у МОЗ щороку працюємо над тим, аби розширювати програму відшкодування вартості ліків та давати змогу пацієнтам отримувати все більше медикаментів зі знижками або ж безоплатно. На жаль, пандемія не дозволяє нам активно розширювати цей перелік. Однак ми дуже сподіваємось, що у 2022 році завдяки масовій вакцинації ми все ж зможемо включити в перелік реімбурсації ліки для пацієнтів із ХОЗЛ».
 
Світлана Гук, лікарка-пульмонолог, керівник Центру респіраторної медицини та алергології клінічної лікарні «Феофанія»: «З початком пандемії коронавірусу ми бачимо підвищення захворюваності на ХОЗЛ, що досить очікувано. COVID-19 може прискорювати розвиток хвороби або ж погіршувати стан пацієнта, задишка та кашель стають більш вираженими. У пульмонологічній практиці люди із ХОЗЛ — найбільш численна група пацієнтів, яка при цьому потребує постійного прийому ліків. Дуже б хотілось, щоб вони мали доступ до безоплатної базисної терапії. Зараз не всі пацієнти можуть собі її дозволити, і це одна з найбільших проблем у лікуванні пацієнтів із ХОЗЛ в Україні».
 
Надія Рудницька, лікарка-пульмонолог, головний пульмонолог Львівської області, кандидатка медичних наук: «ХОЗЛ — складна та поширена патологія. Без відповідного лікування захворювання прогресує, розвивається необоротна бронхіальна обструкція, у пацієнта виникають часті загострення, під час яких він потребує складного лікування та госпіталізації. Це все не лише погіршує здоров’я пацієнта, але і створює навантаження на систему охорони здоров’я. Щоб стан пацієнтів не погіршувався, вони в першу чергу повинні отримувати постійно базову холінолітичну та бронхолітичну терапію. Зараз єдиним виходом для пацієнтів отримати лікування безоплатно є підміна діагнозу на бронхіальну астму. Сімейні лікарі встановлюють неправильний діагноз, аби пацієнти отримували хоч якісь ліки безоплатно. Адже препарати для бронхіальної астми є у програмі «Доступні ліки». Для деяких пацієнтів це єдина можливість дихати».
Згідно з даними Інституту фтизіатрії і пульмонології України, на ХОЗЛ хворіє 4 % населення України, це близько 1,5 млн осіб. Однак реальна цифра значно більша. Захворювання розвивається поступово, і пацієнт не завжди може помітити погіршення стану, що відбулось. Найчастіше до лікаря звертаються вже на пізніх стадіях, коли повернутись до попереднього способу життя складно. За програмою медичних гарантій від НСЗУ пацієнти мають право на безоплатне лікування та діагностику за трьома пакетами: первинна медична допомога — це консультація у сімейного лікаря, амбулаторна допомога — консультації пульмонологів та стаціонарне лікування в межах терапевтичного пакета.
Стандартом діагностики ХОЗЛ є спірометрія — вимірювання функції дихання спеціальним пристроєм. Провести діагностику можна безоплатно, звернувшись до сімейного лікаря. 
 
Наталія Гнатюк, головна спеціалістка Департаменту стратегії універсального охоплення населення медичними послугами Національної служби здоров’я України: «Зараз у Національному переліку є 16 торгових найменувань ліків, які пацієнти можуть отримувати безоплатно або з невеликою доплатою. Саме з цього списку ми можемо вносити ліки у програму реімбурсації. У 2022 році розширення напрямку відшкодування вартості ліків для пацієнтів із ХОЗЛ є пріоритетним для НСЗУ, на рівні з серцево-судинними захворюваннями чи цукровим діабетом 2-го типу. Наступного року ми плануємо збільшити кількість торгових найменувань та збільшити доступність ліків для пацієнтів з цими захворюваннями».


Вернуться к номеру