Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «» Том 14, №4, 2021

Вернуться к номеру

Комбіноване зниження рівня артеріального тиску за наявності або відсутності фонової терапії статинами й аспірином: комбінований аналіз досліджень PROGRESS та ADVANCE

Reference: Wang N., Harris K., Chalmers J., Harrap S., Mancia G., Marre M., Poulter N., Tzourio C., Williams B., Zoungas S., Woodward M., Rodgers A. Combination blood pressure lowering in the presence or absence of background statin and aspirin therapy: a combined analysis of PROGRESS and ADVANCE Trials. J. Hypertens. 2021 Aug 1. 39(8). 1689-1696.
Мета. Оцінити вплив комбінованого зниження артеріального тиску (АТ) на частоту серцево-судинних подій і смертність при терапії аспірином та/або статинами в поєднаному аналізі досліджень ADVANCE та PROGRESS.
Методи. Автори включили в аналіз 14 682 особи, яким було призначено комбіновану антигіпертензивну терапію периндоприлом і індапамідом або плацебо та які завершили період спостереження протягом у середньому 4,2 року. Учасники були розподілені у чотири групи, визначені за типом призначення супутньої терапії на початку дослідження: статини, аспірин, обидва засоби або жоден із них. Моделі лінійного змішаного ефекту були використані для оцінки відмінностей у моделях пропорційної небезпеки АТ та Кокса для оцінки ризиків серйозних серцево-судинних подій, смертності від усіх причин і припинення лікування.
Результати. На початку досліджень 14 % пацієнтів приймали і аспірин, і статини, 35 % — тільки аспірин, 9 % — тільки статини і 42 % не приймали нічого (аспірин/статини). Порівняно з плацебо комбінована антигіпертензивна терапія призвела до зниження середнього АТ на 5,7 мм рт.ст. у дослідженні PROGRESS і на 12,1 мм рт.ст. у дослідженні ADVANCE без вірогідної різниці (Р > 0,447) між ними щодо прийому аспірину/статинів. Комбінована антигіпертензивна терапія призвела до зниження ризику серйозних серцево-судинних подій (коефіцієнт ризику 0,78, 95% ДІ 0,71–0,86) без вірогідної різниці (Р = 0,600) між підгрупами аспірину/статинів. Частота припинення лікування була подібною на фоні комбінованої антигіпертензивної терапії порівняно з плацебо (18,4 проти 18 %), без жодної вірогідної відмінності між підгрупами (Р = 0,340). 
Висновок. Зниження рівня АТ за допомогою периндоприлу й індапаміду дозволяє зменшити ризик серйозних серцево-судинних подій незалежно від вихідного прийому аспірину та/або статинів.


Вернуться к номеру