Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 55, №2, 2021

Вернуться к номеру

Порушення внутрішньосекреторної функції підшлункової залози у дітей із виразкою дванадцятипалої кишки

Авторы: Сорокман Т.В., Остапчук В.Г., Молдован П.М.
Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Особливістю хронічних захворювань травної системи у дітей є поліорганність ураження її органів, зокрема підшлункової залози, з подальшим розвитком вторинного порушення її функції.
Мета: оцінити стан внутрішньосекреторної функції підшлункової залози у дітей із виразкою дванадцятипалої кишки.
Матеріали та методи. Обстежено 45 дітей із виразкою дванадцятипалої кишки віком від 10 до 18 років, які перебували на стаціонарному лікуванні в КНП «Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня». Групу порівняння становили 20 здорових дітей відповідного віку. Для оцінки стану внутрішньосекреторної функції підшлункової залози визначали рівень глюкози та глікозильованого гемоглобіну в крові обстежуваних дітей. Вміст глюкози в крові (за нормальний вміст глюкози в капілярній крові вважали 3,38–5,55 ммоль/л) та рівень глікозильованого гемоглобіну (за норму приймали 4,8–5,9 %) визначали за загальноприйнятими в клінічній практиці методами.
Результати. Вміст глюкози в крові здорових дітей коливався в межах (4,19 ± 0,07) ммоль/л, глікозильованого гемоглобіну — (4,92 ± 0,02 %). У дітей із виразкою дванадцятипалої кишки отримано інші середні показники, зокрема вміст глюкози в крові становив (5,69 ± 0,03) ммоль/л, відсоток глікозильованого гемоглобіну — (5,92 ± 0,04 %). Всім дітям із відхиленнями в показниках глікозильованого гемоглобіну як ад’ювантну терапію призначали додаткові лікарські засоби, а саме ферментумісний препарат та пробіотик, впродовж 2 тижнів. За результатами повторного дослідження після запропонованого курсу лікування встановлено покращення функціонального стану підшлункової залози в дітей із виразкою дванадцятипалої кишки. Зокрема, відбулося вірогідне (p < 0,05) зниження рівня глікозильованого гемоглобіну в крові дітей та наближення його значень до показників здорових осіб (рівень глюкози становив (5,19 ± 0,02) ммоль/л, показник глікозильованого гемоглобіну — (5,80 ± 0,03 %)). Отже, наведені вище дані свідчать про позитивний вплив запропонованої нами терапії на нормалізацію показників внутрішньосекреторної функції підшлункової залози.
Висновки. Результати проведеного дослідження вказують на необхідність дослідження внутрішньосекреторної функції підшлункової залози у дітей із виразкою дванадцятипалої кишки та відповідної корекції лікувальної схеми.


Вернуться к номеру