Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Почки» Том 10, №1, 2021

Вернуться к номеру

Як годувати дитину із хронічним захворюванням нирок?

(Пам’ятка батькам дитини із хронічним захворюванням нирок)
1. Повноцінне харчування здорової дитини складається з нормативного споживання білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів та відновлення енерговитрат залежно від віку та статі.
2. Грудне вигодовування — найкращий спосіб годування немовляти з хронічним захворюванням нирок (ХЗН). Якщо грудне вигодовування неможливе або зціджене грудне молоко недоступне для немовлят із хронічним захворюванням нирок, доцільно використовувати збагачені повноцінні суміші на основі молочної сироватки.
3. Діти із хронічною хворобою нирок стадій 1–3а (принаймні до розрахункової швидкості клубочкової фільтрації понад 45 мл/хв/м2) повинні дотримуватись повноцінного харчового раціону з відповідним для здорової дитини споживанням білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів та відновленням енерговитрат залежно від віку та статі.
4. Призначення щодо енергетичного споживання у дітей з ХЗН стадій 1–5д повинні бути приблизно такими, як у здорових дітей відповідного віку та статі.
5. При відставанні росту доцільно скорегувати споживання енергії щодо вищого рівня діапазону рекомендованого споживання їжі та розглянути необхідність призначення гормона росту.
6. Бажане цільове споживання білка у дітей з ХЗН стадій 1–5д у верхньому діапазоні рекомендованого харчового споживання відповідно до віку та статі.
7. При проведенні діалізу споживання білка, можливо, повинно бути вищим за вікові потреби.
8. Суттєвих преференцій щодо складу білка немає, проте молочний і рослинний білки мають певні переваги.
9. Для дітей, які не можуть задовольнити свої харчові потреби їжею через рот, потрібно організувати годування за допомогою зонда або інших технічних засобів.
10. У дітей із хронічним захворюванням нирок стадій 3б–5 доречно раз у квартал (за необхідності — частіше) визначати сироватковий рівень загального білка, альбуміну, калію, фосфору, кальцію, паратгормона та проводити контрольне зважування і визначення росту, що треба фіксувати у відповідній таблиці для щоквартального огляду нефрологом.
Підготував проф. Д. Іванов

Список литературы

1. Shaw V., Polderman N., Renken-Terhaerdt J. et al. Energy and protein requirements for children with CKD stages 2–5 and on dialysis — clinical practice recommendations from the Pediatric Renal Nutrition Taskforce. Pediatr. Nephrol. 2020. 35. 519-531. https://doi.org/10.1007/s00467-019-04426-0
2. Іванов Д.Д., Корж О.М. Нефрологія в практиці сімейного лікаря. Видавець Заславський О.Ю., 2014. 526 с.

Вернуться к номеру