Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал Том 17, №1, 2021

Вернуться к номеру

Тамара Віталіївна Коноплянко

16.12.2020 року після тривалої, виснажливої боротьби з хворобою нас покинула і відійшла у вічність талановитий лікар, доцент кафедри дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації НМАПО імені П.Л. Шупика, кандидат медичних наук, заслужений лікар України Коноплянко Тамара Віталіївна — чудова людина, високопрофесійний невролог, майстер своєї справи! 
Тамарі Віталіївні зобов’я-зана своїм здоров’ям не одна сотня маленьких пацієнтів.
А багатьом із нас вона за-пам’яталася як сильна людина та мудрий Вчитель, що навчила своєму ремеслу не одне покоління лікарів — дитячих неврологів, які все життя вдячні їй за це. Чуйна, щира, завжди усміхнена, з величезною любов’ю в очах та серці, якою вона завжди так щедро ділилася з людьми.
Після завершення навчання в 1981 році в Київському медичному інституті імені О.О. Богомольця на педіатричному факультеті і спеціалізації з дитячої неврології при Київському інституті удосконалення лікарів (КІУЛ) Тамара Віталіївна Коноплянко розпочала свою трудову діяльність у медичній службі дитячого санаторію «Іскра» в місті Євпаторія в Криму. Працюючи дитячим неврологом у санаторії «Іскра», вона освоювала дитячу неврологію і методи реабілітації дітей на практиці і в 1985 році вступила до очної аспірантури з дитячої неврології в КІУЛ при кафедрі психоневрології. 
Після завершення аспірантури блискуче захистила кандидатську дисертацію на тему «Ураження нервової системи у дітей зі спадковою ксантуренурією» в 1989 році. 
З 1989 року розпочала роботу як викладач дитячої неврології на посаді асистента кафедри дитячої психоневрології при КІУЛ, а згодом стала доцентом кафедри неврології № 2, на якій завідувала підрозділом дитячої неврології (1992–2003 роки). 
З 2004 року Т.В. Коноплянко працювала на посаді доцента кафедри дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації НМАПО імені П.Л. Шупика.
За період своєї професійної діяльності Тамара Віталіївна Коноплянко активно та вдало поєднувала наукову та практичну роботу, підготувала достойне покоління науковців і викладачів з загальної та дитячої неврології. 
Автор понад 120 наукових публікацій з неврології, протягом тривалого часу була беззмінним куратором циклів спеціалізації з дитячої неврології.
У 2008 році отримала почесне звання «Заслужений лікар України». 
Пріоритетними напрямами в дитячій неврології, якими займалась Тамара Віталіївна, були нейрогенетичні захворювання в дітей, епілептологія, перинатальна неврологія та інші. 
У своїх доповідях на конференціях, семінарах вона неодноразово підкреслювала важливість та перспективність розвитку та удосконалення діагностичних можливостей у дитячій неврології, особливо діагностики метаболічних уражень нервової системи. 
Протягом багатьох років Тамара Віталіївна Коноплянко була незмінним консультантом відділення неврології КМДКЛ № 1 та неврологічного відділення НДСЛ «ОХМАТДИТ» МОЗ України.
Ми висловлюємо щире співчуття родині, рідним та близьким Тамари Віталіївни Коноплянко. Нам складно повірити в таку утрату!
Світла та вічна пам’ять Лікарю, Вчителю, Наставнику, Фахівцю, Величній людині, Шановній Тамарі Віталіївні Коноплянко! 
З глибокою повагою,
колектив кафедри дитячої неврології
та медико-соціальної реабілітації
Національного університету охорони
здоров’я України імені П.Л. Шупика,
Асоціація дитячих неврологів України
 
Колектив «Міжнародного неврологічного журналу» висловлює співчуття колегам, близьким та рідним прекрасної людини та талановитого фахівця — дитячого невролога Тамари Віталіївни Коноплянко. Вічна пам’ять!  
Проф. С.К. Євтушенко


Вернуться к номеру