Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №8 (726), 2020

Вернуться к номеру

Концепція здорового харчування, дружнього до довкілля (sustainable diet), стає все більш популярною й обговорюваною

За сприяння ініціативи @YogurtNutrition відбувся симпозіум, присвячений цій надзвичайно важливій темі. Адже, за прогнозами, до 2050 р. світове населення зросте до 10 мільярдів осіб, а попит на споживання їжі тваринного походження зросте на 70 % порівняно з 2010 роком.
Безумовно, це стане причиною низки економічних та екологічних наслідків. Серед них — необхідність збільшення площ пасовищ, а відповідно — загроза руйнування природних екосистем, збільшення викидів, небажані зміни клімату.
Іншим важливим аспектом, що супроводжує цю тенденцію, є небажані впливи нездорових харчових звичок на здоров’я населення.
У ситуації, що складається, критично необхідним є ретельний перегляд нашого раціону з метою оцінки його за критеріями поживної цінності, калорійності та впливу на довкілля. У такій оцінці необхідно взяти до уваги регіональні моделі харчування згідно з культурними, соціальними, релігійними та логістичними факторами.
Важливими напрямками підтримки здорового харчування, дружнього до дов–кілля (sustainable diet), є зменшення втрат при виробництві продуктів і при їх споживанні, адже, згідно з підрахунками, ці втрати сягають однієї третини від загальної кількості виробленої харчової продукції. Втрати на виробничих етапах більш притаманні для країн, що розвиваються, а на етапі споживання — для розвинених країн. Іншими важливими напрямками є підвищення ефективності ведення сільського господарства й ефективне використання водних і земельних ресурсів.
Широке інформування людей про вплив їх харчових звичок на здоров’я та довкілля є ключовим аспектом для імплементації здорового харчування, дружнього до довкілля. За даними опитувань, сьогодні більше ніж 40 % населення за–непокоєні проблемою зміни клімату та зацікавлені в сприянні поліпшенню цієї ситуації.
Основними бажаними змінами у раціоні є збільшення споживання овочів, –фруктів, бобових, горіхів, насіння, риби, цільнозернових, ненасичених жирів та зменшення споживання червоного й обробленого м’яса, рафінованих зернових, солодких напоїв, алкоголю та насичених жирів.
У даному випадку молочні продукти –займають особливу нішу, адже є найбільш нутрієнтно багатими та доступними серед усіх продуктів тваринного походження. Молочні продукти є важливим джерелом гарно засвоюваного білка, кальцію, фосфору, магнію, вітамінів D та A. А сучасні фермерські практики істотно зменшують використання природних ресурсів і вплив на довкілля.
 
Посилання на запис симпозіуму: https://twitter.com/YogurtNutrition/status/1267795960551182341 


Вернуться к номеру