Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №1 (713), 2020

Вернуться к номеру

Цетло — саме те, на що очікують алергологи…

Ефективне лікування алергічних захворювань залежить не тільки від своєчасної і повноцінної діагностики, але й від фармацевтичних можливостей сучасної медицини. Лікування має бути максимально ефективним і повинно швидко покращувати якість життя пацієнта. Саме тому для лікаря вкрай важливо мати в арсеналі не тільки етіотропні й патогенетичні засоби, але і засоби симптоматичної корекції алергічних станів. Поява нових комбінованих препаратів на фармацевтичному ринку розширює можливості лікаря щодо підбору найбільш ефективної схеми лікування.

Цетло® Плюс — це єдиний в Україні препарат, що має у своєму складі унікальну комбінацію декстрометорфану й левоцетиризину. Препарат показаний для симптоматичного лікування захворювань органів дихання й закладеності носа, що супроводжуються сухим кашлем і пов’язані з алергією. Комбінований склад Цетло® Плюс дозволяє досягнути подвійного протикашльового ефекту: зниження чутливості рецепторів кашльового центру в довгастому мозку та зменшення подразнення периферичних кашльових рецепторів.

Декстрометорфан, що входить до складу препарату Цетло® Плюс, є неопіоїдним протикашльовим засобом. Він діє на центр кашлю в довгастому мозку шляхом вибіркової блокади NMDA-рецепторів
(іонотропні рецептори кашльового центру), що зменшує збудливість і чутливість кашльового центру до подразників із дихальних шляхів. Його протикашльова дія еквівалентна дії кодеїну, але він не пригнічує активність дихального центру в довгастому мозку, не чинить аналгетичної або наркотичної дії у звичайних дозуваннях. У терапевтичних дозах декстрометорфан не пригнічує циліарну активність (активність війчастого епітелію). Початок дії декстрометорфану спостерігається через 15–30 хвилин після перорального прийому, а тривалість ефекту становить до 6 годин.

З огляду на добру вивченість механізму дії, відсутність побічних ефектів, його безпеку навіть при передозуванні й ненаркотичний статус у Європі та США декстрометорфан став одним із засобів, які найбільш часто застосовують для симптоматичного лікування сухого кашлю. Тому лікарі в Європі ще з кінця XX століття вітають зростаючу тенденцію використання декстрометорфану як замінника кодеїну при лікуванні
кашлю [1].

Інший компонент Цетло® Плюс — левоцетиризин — завдяки своїм відомим антиексудативним, протинабряковим і протисвербіжним діям зменшує продукування в дихальних шляхах слизу, що є подразником периферичних кашльових рецеп-
торів.

Отже, комбінація декстрометорфану й левоцетиризину, які входять до складу Цетло® Плюс, забезпечує блокування периферичного й центрального механізмів виникнення кашлю, що дозволяє ефективно застосовувати препарат у хворих із сухим надсадним кашлем, пов’язаним з алергічними захворюванням. Цетло® Плюс є унікальним препаратом на фармацевтичному ринку України, бо має подвійну протикашльову дію.

Незважаючи на те, що алергічні хвороби відомі людині понад дві з половиною тисячі років, у сучасному світі проблеми, пов’язані з питаннями терапії алергічних станів, залишаються актуальними. За даними ВООЗ, алергічні захворювання за поширеністю посідають третє місце після серцево-судинних і онкологічних, а в деяких екологічно несприятливих регіонах навіть виходять на перше місце. Спеціалісти вважають, що саме левоцетиризин посідає провідне місце в лікуванні алергічних захворювань [2].

Зважаючи на це, компанія «Органосін» пропонує лікарям своє рішення для лікування алергічного риніту й кропив’янки: Цетло®. До складу лікарського засобу входить левоцетиризин 5 мг. Левоцетиризин належить до групи конкурентних антагоністів гістаміну. Спорідненість до Н1-гістамінових рецепторів у левоцетиризину у 2 рази вища, ніж у цетиризину. Він впливає на гістамінзалежну стадію розвитку алергічної реакції, зменшує міграцію еозинофілів, судинну проникність, обмежує вивільнення медіаторів запалення. Окрім того, препарат запобігає розвитку й полегшує перебіг алергічних реакцій, чинить антиексудативну, протинабрякову, протисвербіжну, протизапальну дії, практично не чинить антихолінергічної і антисеротонінової дії. У терапевтичних дозах практично не дає седативного ефекту. Безумовною перевагою препарату є те, що левоцетиризин не викликає сухості слизової і не впливає на діяльність центральної нервової системи. Ступінь всмоктування не залежить від дози препарату й не змінюється з прийомом їжі, біодоступність досягає 100 %. У 50 % хворих дія препарату розвивається через 12 хвилин після прийому одноразової дози, а в 95 % — через 0,5–1 годину. Максимальна концентрація в сироватці крові досягається через
50 хвилин після одноразового прийому всередину терапевтичної дози.

Підготувала
Т. Тлустова


Список литературы

1. Matthys H., Bleicher B., Bleicher U. Dextromethorphan and codeine: objective assessment of antitussive activity in patients with chronic cough. J. Int. Med. Res. 1983. 11(2). 92-100. DOI: 10.1177/030006058301100206.

2. Пухлик С.М. Левоцетиризин — современный стандарт терапии аллергического ринита. Здоров’я України 21 сторіччя. Червень 2019. № 12(457).


Вернуться к номеру