Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Международный эндокринологический журнал Том 15, №7, 2019

Вернуться к номеру

Академік Олександр Григорович Резніков (до 80-річчя з дня народження)

12 листопада 2019 р. виповнилося 80 років із дня народження завідувача відділу ендокринології репродукції та адаптації ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України» доктора медичних наук, професора, члена-кореспондента НАН України, академіка НАМН України, заслуженого діяча науки і техніки України Олександра Григоровича Резнікова.

О.Г. Резніков народився в Одесі. 1962 року закінчив із відзнакою лікувальний факультет Одеського державного медичного інституту й протягом наступних трьох років працював завідувачем Сухо-Єланецької сільської лікарської дільниці, займав посаду головного лікаря в Миколаївській області. 1965 року він захистив кандидатську, а в 1974 р. — докторську дисертацію. Учителями та наставниками О.Г. Резнікова були член-кореспондент АМН СРСР М.Н. Зайко та академік АН УРСР В.П. Комісаренко. У докторській ди–сертації були узагальнені результати досліджень, присвячених створенню, аналізу механізму дії інгібітора кори надниркових залоз хлодитану і його аналогів та обґрунтуванню клінічного застосування хлодитану для лікування раку кори надниркових залоз і хвороби Іценка — Кушинга. За матеріалами цих досліджень О.Г. Резніков у співавторстві з В.П. Комісаренком видав першу в СРСР монографію про адренокортикальні інгібітори. Він став дослідником створених за його ініціативою вперше в СРСР нестероїдних антиандрогенів.

Із 1965 р. і до сьогодні наукова діяльність Олександра Григоровича пов’язана з ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України». Із 1973 р. він керував організованою ним лабораторією нейрогормональної регуляції розмноження, а з 1991 р. очолив відділ ендокринології репродукції та адаптації. У 1990 р. і 1995–1996 рр. обіймав посаду професора в університетах США та Канади. Водночас протягом багатьох років О.Г. Резніков співпрацює з Державним експертним центром МОЗ України як головний науковий співробітник, на даний час він співголова консультативно-експертної групи. Очолюваний ним колектив став відомим завдяки оригінальним дослідженням із нейроендокринології репродукції та адаптації, гормональної регуляції фізіологічних функцій, патогенезу гормонозалежних пухлин і андрогенозалежних захворювань, ендокринної фармакології. Протягом 24 років В.П. Резніков очолював створений на базі відділу науковий центр ВООЗ з репродукції людини, був ініціатором підтриманої ВООЗ національної програми «Репродуктивне здоров’я».

Результати наукової творчості й науково-організаційної діяльності О.Г. Резнікова створили йому репутацію одного з провідних фахівців у галузі патофізіології, фармакології і теоретичної медицини. За його безпосередньою участю створені лікарські засоби для терапії ендокринних та онкологічних захворювань (хлодитан, ніфтолід, флутафарм, флутафарм феміна), розроблені концепції гормоно-нейромедіаторного імпринтингу мозку, оптимальної андрогенної блокади й метод низькодозової естроген-антиандрогенної терапії раку передміхурової залози. Йому належать пріоритетні роботи з превентивної ней–роендокринології, одним із засновників якої він став завдяки фундаментальним дослідженням гормональної регуляції розвитку плода й патофізіології вроджених порушень нейроендокринних функцій.

О.Г. Резніков відомий як автор 622 наукових публікацій, 22 винаходів і патентів, численних монографій та підручників; багато його робіт опубліковані за кордоном. Він є організатором і учасником вітчизняних та міжнародних конгресів і симпозіумів. Також слід відзначити великий внесок у підготовку висококваліфікованих кадрів для науково-дослідних установ та вузів країни. Серед його учнів 8 докторів і 25 кандидатів наук.

У різні роки О.Г. Резніков сумлінно виконував обов’язки голови проблемної комісії «Патофізіологія та імунологія» НАМНУ і МОЗ України, заступника голови експертної комісії ВАК України, заступника голови Наукової ради з теоретичної і профілактичної медицини НАМНУ, віце-президента Наукового товариства патофізіологів України та ін. Він є членом бюро відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології НАН України, експертом МОН і НАНУ, членом наглядової ради Запорізького державного медичного університету, заступником головного редактора «Фізіологічного журналу», членом редколегій журналів «Neurophysiology», «Ендокринологія», «Міжнародний ендокринологічний журнал» та ін.

Наукові досягнення О.Г. Резнікова високо оцінені державою та світовою науковою спільнотою. Його відзначено орденами «За заслуги ІІІ ступеня», «Агапіта Печерського», Державною премією УРСР в галузі науки і техніки, відзнакою НАН України «За наукові досягнення», преміями ім. О.О. Богомольця та ім. В.П. Комісаренка НАН України, преміями з теоретичної медицини НАМН України, медалями ім. В.В. Підвисоцького та ім. В.Я. Данилевського, почесними грамотами Кабінету Міністрів, президій НАН, НАМН і МОЗ України. О.Г. Резніков є почесним членом Міжнародного товариства нейроендокринологів.

Свій 80-річний ювілей Олександр Григорович зустрів сповнений творчих сил, з притаманною йому енергією, темпераментом і оптимізмом, в оточенні однодумців та колег.

Колектив ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин
ім. В.П. Комісаренка НАМН України» та редакційна колегія
«Міжнародного ендокринологічного журналу» бажають ювілярові міцного здоров’я, наснаги та нових творчих успіхів.



Вернуться к номеру