Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Діагностика та лікування менінгіту

Для підтвердження діагнозу проводять люмбальну пункцію. Пункційну голку вводять у хребетний канал між 4-м і 5-м поперековими хребцями і беруть невелику кількість спинномозкової рідини. Ліквор, що омиває спинний і головний мозок, відправляють на обстеження. Якщо неозброєним оком помітно, що рідина мутна, це дає можливість припустити інфекцію, обумовлену менінгітом. Гістологічне обстеження виявить вид мікроорганізмів, що викликали інфекцію. Від того, бактерія це чи вірус, залежить правильний вибір лікування. Антибіотики призначають лише при бактеріальному менінгіті.

Найбільшу небезпеку спричиняють менінгококові бактерії, які проникають у кровотік і викликають тяжку септицемію.

При підозрі на ентеровірусну інфекцію потрібно взяти мазок із горла і ануса. Щоб виключити набряк чи пухлину головного мозку, проводиться КТ або МРТ голови. Мікробіологічна діагностика туберкульозу необхідна при підозрі на туберкульозну етіологію. Туберкулінова проба в діагностиці туберкульозу ЦНС не допомагає. Більше ніж у 60 % хворих вона негативна.

Прогноз і лікування різних форм менінгіту

Перебіг хвороби залежить від збудника інфекції. Вірусний менінгіт зазвичай проходить легко, регрес симптомів без тривалих наслідків. Смертність менше ніж 1 %.

У випадку бактеріальної інфекції основними факторами виживання є рання діагностика і своєчасне лікування. Пізно встановлений діагноз може призвести до смерті. Варіанти прогнозу:

  • косоокість, глухота і параліч кінцівок;
  • кома в результаті набряку мозку;
  • проблеми психічного характеру, в результаті смерть.

При підозрі на бактеріальний менінгіт або септицемію необхідно швидко призначити пеніцилін у формі внутрішньом’язових ін’єкцій. Навіть одна така ін’єкція може врятувати життя хворого: коефіцієнт смертності становить від 7 до 20 %, залежно від типу інфекції.

Після того, як будуть отримані результати аналізів і визначений тип збудників, підбираються певні антибіотики. Курс лікування зазвичай становить 10-14 днів. Для вірусного менінгіту достатньо спокою і прийому болезаспокійливих препаратів.