Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Почки» Том 8, №2, 2019

Вернуться к номеру

Рецидивуючі (повторні) інфекції сечового тракту

Пам’ятка пацієнту

Рецидивуючі інфекції сечового тракту (ІСТ) становлять серйозну проблему для пацієнтів. Умовно можна виділити 2 групи хворих. Перша — люди, у яких рецидиви виникають на тлі аномалій органів сечової системи і перебігають як пієлонефрит, що потребує урологічної допомоги. Друга група — пацієнти, у яких не виявлено порушень уродинаміки, інфекція часто повторюється у вигляді циститу. Рецидивуючий перебіг інфекцій може призвести до утворення рубців і поступової втрати функції нирок і сечового міхура.

Якщо у вас повторюються інфекції, дотримуйтесь таких порад:

1. Зробіть УЗД органів сечової системи, при виявленні змін проконсультуйтесь в уролога.

2. У молодому віці проведіть діагностику захворювань, що передаються статевим шляхом. Наявне носійство інфекцій Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealiticum, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis може спричиняти рецидивний перебіг інфекцій сечового тракту. Лікування таких інфекцій потрібно провести вам і партнеру.

3. У період менопаузи виникнення рецидивів інфекцій потребує консультації гінеколога для визначення можливого дефіциту естрогену й призначення гормональної замісної терапії та/або фізичних вправ для зміцнення м’язів тазового дна.

4. Проконсультуйтесь з гінекологом на предмет наявного вульвовагініту або з урологом (для чоловічої статі) за наявності ознак простатиту.

5. Після наступного лікування інфекції проконсультуйтеся з лікарем про доцільність призначення:

— профілактичної дози уроантисептика однократно на ніч протягом 3–12 місяців;

— журавлини (36 мг проантоціанідину А) або фітопрепарату протягом 3–12 місяців;

— імунопрофілактики бактеріальним лізатом, наприклад уріваком, за такою схемою:

- три цикли — 10 днів по 1 капсулі натще, 20 днів перерви — терапія ефективного завершення локального запалення з метою запобігання повторним епізодам при неускладненій ІСТ;

- шість циклів — 10 днів по 1 капсулі натще, 20 днів перерви — терапія, спрямована проти персистенції збудника, рекомендована з протирецидивною метою при хронічних рецидивуючих ІСТ.

На сьогодні не вироблено універсального ефективного підходу, що дозволив би повністю припинити рецидивування інфекцій сечового тракту, проте виконання комплексу цих рекомендацій може значно зменшити їх повтори.

Підготував проф. Д. Іванов



Вернуться к номеру