Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» №1 (63), 2019

Вернуться к номеру

Вітаємо Сергія Григоровича Гичку

Сергій Григорович Гичка (народився 1 січня 1959 року) — український вчений-медик, президент ГО «Асоціація патологоанатомів України», доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри патологічної анатомії № 2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, академік АН вищої школи України.

Народився в смт Чорнобай Черкаської обл.

У 1982 р. закінчив із відзнакою Київський медичний інститут ім. акад. О.О. Богомольця за фахом «лікувальна справа». З 1982 по 1984 р. навчався в клінічній ординатурі при кафедрі патологічної анатомії Київського медичного інституту ім. акад. О.О. Богомольця.

З 1984 по 1994 р. — асистент кафедри патологічної анатомії Київського медичного інституту ім. акад. О.О. Богомольця. З 1994 р. працював у Медичному інституті Української асоціації народної медицини на посаді доцента й завідувача кафедри патологічної анатомії. З 2001 по 2007 р. — перший проректор Медичного інституту УАНМ. У 1985 р. успішно захистив кандидатську дисертацію, а у 2001 р. — докторську дисертацію на тему «Патоморфологія легень у гострому періоді інфаркту міокарда». Вчене звання професора присвоєно у 2002 р. У 2008 р. обраний академіком АН вищої школи України.

Напрямки наукових досліджень: патологічна анатомія серцево-судинних захворювань, хірургічних, акушерсько-гінекологічних, дерматологічних, дитячих захворювань, захворювань лор-органів; онкоморфологія; захворювань дихальної системи; патоморфологія процесів електрозварювання живих тканин.

Автор та співавтор близько 200 наукових робіт, включно з 4 монографіями, атласом, керівництвом для лікарів, рядом навчальних посібників та методичних рекомендацій. Має 18 патентів на винаходи. С.Г. Гичка — співавтор національного підручника «Патоморфологія», науковий редактор перекладу всесвітньо відомих американських підручників: «Анатомія і фізіологія» R.R. Seeley, T.D. Stephens, P. Tale у 2 томах і «Основи патології за Роббінсом» V. Kumar, A.K. Abbas, J.C. Aster у 2 томах.

Успішна наукова співпраця С.Г. Гички з колегами з провідних університетів Німеччини сприяла виходу в Україні двох монографій: «Імуногістохімічна діагностика пухлин» (2013) та «Імуногістохімія в діагностиці пухлин» (2018), що широко використовуються в патогістологічній практиці для діагностики онкопатології. 



Вернуться к номеру