Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал Том 14, №4, 2018

Вернуться к номеру

Коморбідні психічні порушення при захворюваннях щитоподібної залози

Авторы: Савка С.Д.
Вищий державний навчальний заклад України «Буковинський державний медичний університет», м. Чернівці, Україна

Рубрики: Эндокринология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

На початку XX століття були описані психічні симптоми у пацієнтів із захворюваннями щитоподібної залози (ЩЗ), а саме порушень когнітивних функцій, поведінки, порушення емоції та настрою, збільшення або зниження апетиту та рухової активності, м’язова слабість і серцебиття. 
Метою дослідження була оцінка виникнення різних психіатричних розладів у пацієнтів, які страждають від захворювання щитоподібної залози. 
Матеріали та методи. Для виявлення розладів настрою використано психодіагностичні методики, зокрема шкали Гамільтона для оцінки депресії та тривоги, а з метою оцінки стану пам’яті, втомлюваності та активності уваги використовували методику А.Р. Лурія заучування 10 слів.
Результати. При гіпотиреозі діагностовано депресивні розлади із симптомами втоми, ангедонією, збільшенням маси тіла та порушенням сну, а також когнітивними порушеннями. При депресивних розладах у клінічній картині домінували знижений настрій, порушення вітальних функцій, розлади сну, зниження працездатності, звуження кола інтересів і бажань. Прояви астенічного регістру виявлялись ослабленням активної уваги, вираженою стомлюваністю при проведенні обстежень. За методикою А.Р. Лурія про виснаженість уваги пацієнтів свідчила крива запам’ятовування, що утворювала плато. А про нестійкість уваги та її коливання свідчила крива запам’ятовування, що мала зигзагоподібний характер. 
Надлишок гормонів ЩЗ прискорює метаболізм, що може викликати тривогу, емоційну лабільність, фобічні, панічні, обсесивно-компульсивні розлади, розлади настрою у вигляді гіпоманії та депресії, дисфорії. При тривожних розладах хворі пред’являли скарги на тривогу, знижений настрій, головний біль, серцебиття. У клінічній картині пацієнтів тривога проявлялася у вигляді моторного напруження: тремтіння, відчуття ознобу, неможливості розслабитись, почуття хвилювання, головного болю; а також вегетативної гіперактивності: тахікардії, пітливості, слабкості, запаморочення, епігастральних розладів. 
Висновки. При захворюваннях ЩЗ найчастіше діагностовано розлади настрою та когнітивні порушення.


Вернуться к номеру