Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Почки» Том 6, №3, 2017

Вернуться к номеру

Пам’ятка пацієнтові Яку масу тіла бажано мати при хронічній хворобі нирок?

Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні надмірну масу тіла мають 64 % дорослого населення, а ожиріння — близько 64 %. Надмірну масу тіла класифікують за індексом маси тіла (ІМТ), який розраховують як відношення маси тіла до росту у квадраті. У нормі ІМТ становить 19–24,9, надмірна маса тіла — 25–29,9, ожиріння — 30 і вище. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я визначають ожиріння як наявність у людини аномальних і надмірних жирових відкладень, що можуть заподіяти шкоду здоров’ю. 
Проте люди старшого віку із надмірною масою тіла і, зокрема, із хронічною хворобою нирок, незважаючи на підвищені серцево-судинні ризики, живуть довше, ніж ті, які мають меншу масу. 
Виміряйте свій ІМС: 
— якщо ІМТ менше 19 — проконсультуйтесь із нефрологом і дієтологом щодо покращення свого харчування. Не забувайте про щоденне вживання яєць, молочних продуктів і фруктів, можливо, слід додати до раціону соєві продукти та водорозчинні вітаміни;
— ІМТ 19–24,9 — ваше харчування збалансоване за кількістю та калорійністю. Зверніть увагу на щоденне вживання фруктів;
— ІМТ 25–29,9 — ваше харчування майже збалансоване, хоча дещо перевищує потреби. Зверніть увагу, що останній прийом їжі не бажаний після 18-ї години, не повинен включати білки тваринного походження, які знаходяться у молочних продуктах, та фрукти. Повинно бути щоденне випорожнення кишечника; 
— ІМТ понад 30 — проконсультуйтесь із нефрологом і дієтологом щодо харчування для зменшення маси тіла. Зверніть увагу, що останній прийом їжі не бажаний після 18-ї години, не повинен включати білки тваринного походження, які знаходяться у молочних продуктах, та фрукти. Повинно бути щоденне випорожнення кишечника. Слід впевнитись, що у вас немає набряків і нормальний рівень глюкози у крові. 
Щоденно контролюйте масу тіла зранку після сну, ІМТ — один раз на квартал.
 
Підготував: проф. Д. Іванов


Вернуться к номеру