Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 4 (567) 2016

Вернуться к номеру

Маріуполь отримав 15 тисяч упаковок медикаментів вартістю понад 1 мільйон гривень

Статья опубликована на с. 32 (Укр.)

 


18 березня в Маріуполі стартував соціальний проект «Відкрий своє серце» німецького фармацевтичного концерну STADA. Проект спрямований на допомогу в діагностиці складних пацієнтів міста, проведення освітніх програм для лікарів і безоплатну передачу лікарських препаратів лікарням. Проект проводиться під егідою Національної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика (м. Київ) і Маріупольської міської ради.


18–19 березня для 160 лікарів Маріуполя та прифронтових територій проведено цикл навчальних заходів у Маріупольській міській лікарні № 2 під керівництвом провідних професорів кафедри кардіології Національної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика. Лектори висвітлили останні сучасні методи діагностики, лікування та ведення хворих з кардіологічною патологією.
«Наразі необхідно міняти образ навчання. Тому що у лікарів дійсно немає часу приїжджати в інше місто на місяць-два і навчатися. Тому кафедрою кардіології були розроблені спеціальні цикли дистанційного навчання. У нас на кафедрі є 2 сайти. Один сайт — www.WebCardio.org — для кардіологів, другий — http://www.webmedfamily.org/ — для сімейних лікарів і лікарів інших спеціальностей. Це дає можливість лікарям, перебуваючи вдома, слухати лекції провідних кардіологів і вчених України та Європи. На даний момент 18 лікарів з Маріуполя зареєструвалося на наш цикл. Зараз ми приїхали, щоб провести очну частину циклу. Це будуть майстер-класи, семінари, інтерактивне навчання. Після цього лікарі зможуть через Інтернет продовжувати займатися на сайті www.WebCardio.org. Крім того, вони зможуть пройти тестовий контроль, і ми зможемо оцінити їх знання. Потім ми видамо їм дійсні посвідчення про проходження циклу тематичного удосконалення», — прокоментувала Марина Миколаївна Долженко, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України, завідувач кафедри кардіології.
У рамках проекту протягом двох днів кращі кардіологи академії провели безкоштовне обстеження пацієнтів, які потребують вузькоспеціалізованої допомоги, з використанням сучасного обладнання в Маріупольській міській лікарні № 2 і лікарні швидкої медичної допомоги. Замість запланованих 100 пацієнтів, яких до столичних фахівців направили місцеві кардіологи, терапевти і педіатри, київські лікарі обстежили 126 пацієнтів, 69 з яких — діти від 0 до 16 років. Серед пацієнтів були жителі Маріуполя та прилеглих міст, вимушені внутрішні переселенці, а також службовці в АТО. Лікарі допомогли пацієнтам встановити точний діагноз і розробили тактику подальшого лікування.
«Серцево-судинні захворювання в усьому світі є головною причиною смертності. Щорічно від серцево-судинних захворювань помирає близько 20 млн чоловік. В Україні в 2014 р. ці захворювання стали причиною смерті понад 425 000 чоловік. Саме тому особливу увагу компанія STADA приділяє комплексному вирішенню проблеми серцево-судинних захворювань. Соціальний проект «Відкрий своє серце» спрямований на підвищення кваліфікації лікарів-кардіологів, лікарів загальної практики і допомогу в обстеженні складних пацієнтів з кардіопатією. Крім того, з огляду на складну ситуацію та прифронтових територіях компанія STADA безоплатно передала 15 тисяч упаковок препаратів медичним установам Маріуполя на загальну суму понад 1,2 млн грн», — повідомив Олександр Кулик, керівник відділу маркетингу компанії STADA.
Маріуполь був обраний не випадково. Саме на це місто останнього року припало значне навантаження — як на інфраструктуру в цілому, так і на медичну сферу зокрема. За словами начальника управління охорони здоров’я Ольги Голубченко, на даний момент у Маріуполі зареєстровано близько 95 тисяч тимчасово переміщених осіб, з них за медичною допомогою звернулася вже 31 тисяча людей. «Звичайно, нам потрібно їх дивитися, спостерігати, і не кожен має можливість виїхати до Києва, звернутися до столичних лікарів за допомогою. Тому проект «Відкрий своє серце» для нас дуже важливий. Ми вдячні компанії STADA за освітню конференцію для наших лікарів, діагностику складних пацієнтів і, звичайно, за ту значну кількість медикаментів, яку компанія передала нам у вигляді гуманітарної допомоги», — підкреслила О. Голубченко.  

Інформаційна довідка
Холдинг STADA — перший холдинг у складі міжнародного концерну STADA AG на території країн СНД і Балтії. STADA AG — міжнародна фармацевтична компанія, заснована в Німеччині і представлена в 37 країнах світу. В Україні портфель групи компаній STADA сфокусований на генериках і брендових генериках і охоплює понад 100 найменувань ліків. У 2015 р. компанія STADA відзначила свій ювілей — 120 років успішної роботи на світовому фармацевтичному ринку. За активну соціальну позицію і гуманітарну активність в Україні компанія двічі відзначена нагородами Всеукраїнського конкурсу працівників фармації «Панацея», орденом Українського медичного клубу і дипломом Делегації німецької економіки при посольстві Німеччини в Україні. Сайт компанії в Україні: www.stada.ua
Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика є головним закладом післядипломної медичної освіти вищого (IV) рівня акредитації, сучасним науковим і лікувальним центром, який нараховує 235 докторів наук і 488 кандидатів наук, з яких 175 професорів і 282 доценти. Академія — провідний в Україні центр з навчально-методичної роботи в галузі післядипломної освіти лікарів і провізорів.
Кафедра кардіології та функціональної діагностики Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика — провідна та опорна за спеціалізацією «кардіологія» кафедра в Україні, 80 років тому була організована видатним українським вченим М.Д. Стражеском. Понад 40 аспірантів і докторантів кафедри кардіології стали видатними вченими і лікарями, очолюють сьогодні або керували в минулому інститутами, підрозділами, відділами НДІ, кафедрами. Науковими напрямками кафедри є розробка методичних рекомендацій з ведення хворих з аневризмою лівого шлуночка, постопераційного ведення хворих після аортокоронарного шунтування, а також клінічні дослідження EUROASPIRE IV–V в Україні.


Вернуться к номеру