Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 3 (566) 2016

Вернуться к номеру

Кінець ери тютюну: план дій від лікарів та громадськості

Статья опубликована на с. 15 (Мир)

 


10 березня 2016 року відбулась прес-конференція, на якій відомі лікарі, громадські активісти та митці подали Маніфест за майбутнє без тютюну1 напередодні відзначення Україною 10-річчя ратифікації Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ).


РКБТ ВООЗ — це перший зобов’язуючий міжнародний договір у сфері громадського здоров’я, сторонами якого є 179 держав світу. Упродовж останніх 10 років Україна, реалізуючи стратегії ВООЗ із боротьби проти тютюну, перемістилися із четвертого місця у світі за поширеністю куріння у третій десяток. У рік ратифікації РКБТ ВООЗ (2006) понад 37 % українців були щоденними курцями, останні ж дослідження говорять про 24 % курців серед дорослого населення.
Реалізовані законодавчі заходи, такі як заборона куріння в громадських та на робочих місцях, заборона усіх форм реклами сигарет та спонсорства, підвищення акцизів на тютюнові вироби та запровадження графічних попереджень про шкоду куріння на пачках сигарет, дали значні результати щодо збереження здоров’я українців. Натомість законодавчі заходи в багатьох напрямках уже вичерпані, потрібні нові підходи в контролі над тютюном з боку держави. «У 2015 році не було реалізовано жодної антитютюнової ініціативи, контроль за виконанням законодавства послабився. Через інфляцію та цінові війни корпорацій сигарети стали більш доступними для населення. У результаті у 2015 році поширеність куріння в Україні не зменшилась, як це відбувалось у попередні роки. Тому потрібно ставити нові завдання та визначати стратегію в боротьбі з убивцею № 1 у світі — тютюном. Свій план дій ми виклали у Маніфесті за майбутнє без тютюну», — зауважив Андрій Скіпальський, керівник Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя».
Лікарі та активісти, об’єднавшись навколо маніфесту, рішуче проголосили мету — покласти кінець ері тютюну (Tobacco endgame). Низка прогресивних країн, таких як Фінляндія, Нова Зеландія, Канада, Ірландія, вже подали свої національні стратегії щодо викорінення споживання тютюну назавжди в найближчі десятиліття. У вересні 2013 року в Індії за участю генерального директора ВООЗ Маргарет Чен відбулася міжнародна конференція The Endgame for Tobacco, що ухвалила декларацію «До вільного від тютюну світу». Декларація проголосила намір зробити ХХІ сторіччя останнім періодом в історії, коли тютюн буде шкодити людям. У декларації конференції запропоновано комплекс стратегій, що мають зменшити споживання тютюну серед населення до рівня менше від 5 %, що буде вважатися переломним моментом у денормалізації тютюну, після чого країни зможуть запровадити інші заходи, щоб повністю позбутися всіх форм вживання тютюну. Тому Україна має долучитись до прогресивного світу й покласти край ері тютюну.
«Наша мета — зробити Україну вільною від хвороб та смертей, пов’язаних із тютюном. І ми маємо зробити це не через засудження тих, хто колись почав курити і зараз не здатен це припинити. Ми хочемо створити такі умови, щоб нові покоління українців просто не захотіли курити, а нинішні курці отримали стимули і можливості для звільнення від куріння. Безпечних тютюнових виробів, безпечного рівня вживання тютюнових виробів або безпечної концентрації тютюнового диму в повітрі не існує. Якщо уявити, що тютюнові вироби представлені на ринок зараз з усіма вже відомими наслідками їх споживання, то жоден уряд в світі не дозволив би їх вільний обіг», — наголосив Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.
Інша важлива мета маніфесту — посилення ролі держави, місцевих органів влади та громадян у боротьбі проти тютюну. «Практично всі заходи з контролю над тютюном в Україні до цього часу започатковувалися та просувалися за ініціативи громадськості. Держава не реалізувала жодної програми задля зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення. Українська влада на всіх рівнях має підвищити свою відповідальність у боротьбі проти тютюну, адже антитютюнові заходи довели свою ефективність у збереженні життя людей», — зазначив Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права, керівник проекту «Київ без тютюнового диму».
Отже, маніфест пропонує виконати такі першочергові завдання на шляху до повного звільнення України від тютюну:
1. Зменшувати цінову доступність тютюнових виробів шляхом підвищення акцизів.
2. Зробити всі робочі та громадські приміщення на 100 % вільними від тютюнового диму.
3. Запровадити «небрендовану» пачку сигарет і заборонити сигарети зі смаковими добавками.
4. Заборонити викладку сигарет у місцях продажу.
5. Запровадити сервіси з допомоги у відмові від куріння.
6. Розробити державну програму з контролю над тютюном.
7. Використовувати найкращі міжнародні приклади антитютюнового законодавства, зокрема країн ЄС.
8. Викорінити вплив тютюнової індустрії.
9. Здійснювати інформаційні кампанії.
10. Викорінити нелегальну торгівлю тютюном.
«Здійснення цих ініціатив допоможе збільшити тривалість життя українців, а також підвищити продуктивність їх праці. Пацієнти мають усвідомлювати відповідальність за збереження свого здоров’я, а лікарі повинні наполегливо рекомендувати всім, хто активно або пасивно наражається на тютюновий дим, звільнитися від тютюнової загрози. Регулювання вживання тютюнових виробів має бути спрямоване на те, щоб заохотити людей відмовитись від куріння або й ніколи не починати його», — закликав Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров’я.
«Важливо усвідомлювати, що куріння є неприродним явищем, яке було масово нав’язане людству після агресивного рекламного втручання тютюнової індустрії. Жодна людина, яка ніколи не курила, не отримує задоволення від вдихання ядучого тютюнового диму, і ніхто із курців не хоче, щоб його діти вживали тютюн, бо вони усвідомлюють всю небезпеку цієї згубної залежності. Громадськість має об’єднатись, щоб зменшити економічну доступність сигарет шляхом підвищення цін та податків, обмежити фізичну доступність тютюнових виробів шляхом скорочення часу і місць продажу, а також знизити привабливість куріння», — підсумував Микола Поліщук, д.м.н., професор, нейрохірург, завідувач кафедрою нейрохірургії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, президент ВГО «Українська асоціація боротьби з інсультом».
Автори та підписанти маніфесту звернулись до всіх активних громадян, до органів законодавчої та виконавчої влади різних рівнів, до керівників та працівників системи охорони здоров’я, до всіх некурців та курців, щоб усім разом зробити нашу оселю, нашу громаду, нашу країну вільною від тютюну!
10-річчя ратифікації Україною Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну:результати та нові цілі
15-го березня 2016 р. у Верховній Раді України відбувся прес-брифінг народних депутатів Олега Мусія, Ольги Богомолець, Ганни Гопко та національного фахівця з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні Наталії Король з приводу 10-річчя ратифікації Україною Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну.
Під час прес-брифінгу учасники презентували основні досягнення України у сфері контролю над тютюном за ці 10 років та висловили впевненість у необхідності подальшої ефективної, в тому числі й законодавчої, роботи в напрямку зменшення поширеності куріння. Також учасники закликали парламентарів підтримати проект постанови про заяву Верховної Ради України з нагоди 10-річчя ратифікації Україною РКБТ ВООЗ, який підписали 23 народних депутати, представники більшості депутатських фракцій.
«Протягом останнього десятиліття РКБТ ВООЗ стала дієвим інструментом захисту громадського здоров’я, який надав змогу Сторонам досягти значних успіхів у боротьбі проти тютюну. Рамкова Конвенція об’єднала 179 держав світу й охопила понад 90 % населення земної кулі з метою захисту нинішніх та прийдешніх поколінь від руйнівних наслідків споживання тютюну та впливу тютюнового диму. Цей міжнародний договір ще раз підтверджує право всіх людей на найвищий рівень здоров’я», — зауважила Наталія Король, національний фахівець з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні.
Після ратифікації Україною РКБТ ВООЗ були реалізовані важливі законодавчі кроки для зменшення поширеності куріння та збереження здоров’я українців.
«В Україні вдалося змінити з пасивно-спостережного на негативне ставлення до тютюну та куріння завдяки забороні практично всіх форм тютюнової реклами; запровадженню графічних попереджень про шкоду куріння на упаковках сигарет; звільненню більшості робочих і громадських місць від тютюнового диму та постійному зростанню ставок акцизів», — зазначив Олег Мусій, народний депутат України, голова Міжфракційного депутатського об’єднання з питань профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями.
Із четвертого місця у світі за поширеністю куріння у 2006 році Україна перемістилася у третій десяток, згідно з останнім звітом ВООЗ щодо глобальної тютюнової епідемії2. У рік ратифікації РКБТ ВООЗ понад 37 % українців були щоденними курцями, останні ж дослідження говорять про 24 % курців серед дорослого населення.
Реалізовані заходи були найбільш ефективними в охороні здоров’я. Тільки у монетарному вигляді за останні 8 років від підвищення акцизів Державний бюджет отримав у 9 разів більше доходів: з 2,5 млрд грн у 2007 році до 22,2 млрд грн у 2015 році. Скорочення поширеності тютюнокуріння стало одним із факторів того, що середня очікувана тривалість життя в Україні зросла з 68 років у 2000–2008 рр. до 71 року в 2011–2014 рр. До того ж знизився рівень захворюваності на астму, ішемічну хворобу серця, хвороби верхніх дихальних шляхів тощо.
«Рамкова конвенція Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну — це перший зобов’язуючий міжнародний договір у сфері охорони здоров’я. Тому Україна як підписант цього документа, повинна виконувати всі взяті на себе зобов’язання. Зокрема, Україні ще варто удосконалити роботу за напрямками повного захисту населення від тютюнового диму, протидії втручанню тютюнової індустрії, зменшення цінової доступності й регулювання складу тютюнових виробів», — пояснила Ганна Гопко, народний депутат України, голова комітету ВРУ в закордонних справах.
Навіть з огляду на досягнення України в контролі над тютюном до подолання тютюнової загрози ще далеко. У 2010 році дослідники Оксфордського університету оцінили втрати України від вживання тютюну на рівні 63 тисяч смертей щороку. Через відсутність заходів з контролю над тютюном у 2015 році рівень поширеності куріння не знизився та залишився на рівні 2014 року. Контроль за виконанням антитютюнового законодавства залишається слабким, а вплив тютюнових корпорацій на владу — сильним.
«Більшість антитютюнових пропозицій і заходів ініціюється та реалізується громадськими організаціями, а діяльність у сфері контролю над тютюном фінансується міжнародними донорами. За останні 8 років українські курці сплатили до Держбюджету у формі акцизів на тютюн 124 млрд грн. І тому вони заслуговують на державну медичну та консультативну допомогу в припиненні куріння. Держава нарешті має створити дієві механізми з профілактики та підтримувати подальше посилення антитютюнового законодавства», — наголосив Андрій Скіпальський.
У минулі роки жодних витрат з державного бюджету на програми з контролю над тютюном не було здійснено, хоча саме українські курці, а не корпорації сплачують акцизний податок із сигарет. Зараз українська влада повинна відповідально поставитись до посилення антитютюнового законодавства, зокрема, прийняти закони, які б захистили українців від тютюну на рівні країн ЄС. Так, ще у травні 2015 року народні депутати зареєстрували законопроект № 2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну», що відповідає європейській директиві 2014/40/ЄС й Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Законопроект рекомендовано до першого читання профільним Комітетом ВРУ з питань охорони здоров’я.
«Влада має відповідально ставитись до захисту людей від шкідливого впливу тютюну на їх здоров’я й не чинити протидії прогресивним ініціативам щодо контролю над тютюном. Прийняття законопроекту № 2820 допоможе зберегти сотні тисяч людських життів, зменшивши привабливість та поширеність куріння насамперед серед дітей та молоді. Людське життя та здоров’я мають бути головною цінністю державної політики у всіх сферах. Наша спільна мета — дбати про підростаюче покоління й будувати країну, спираючись на принципи економічного гуманізму», — заявила Ольга Богомолець, народний депутат України, голова Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я.
Після прес-брифінгу на третьому поверсі ВРУ відбулось відкриття виставки плакатів з нагоди 10-річчя ратифікації Україною РКБТ ВООЗ.
 
Для контактів: Оксана Тотовицька,
тел.: (063) 261-74-05, (044) 279-68-83,
e-mail: oksana@center-life.org


Вернуться к номеру