Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» 3 (41) 2015

Вернуться к номеру

Ірина Казимирівна Следзевська

2 червня 2015 року на 88–му році пішла з життя Ірина Казимирівна Следзевська.

Ірина Казимирівна народилася 23 січня 1928 року в м. Києві. У 1952 році закінчила з відзнакою Київський медичний інститут і вступила до аспірантури Українського НДІ клінічної медицини. У 1958 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук, а в 1967 році — доктора медичних наук. З 1956 року працювала в НДІ клінічної медицини, потім — ДУ «ННЦ «Інститут кардіології ім. М.Д. Стражеска» НАМН України керівником відділу реабілітації й заступником директора інституту з науки. З 1994 року обіймала посаду головного наукового співробітника відділу інфаркту міокарда та відновлювального лікування. Професор з 1977 року, лауреат Державної премії УРСР у 1980 році, нагороджена Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР в 1986 році, заслужений діяч науки і техніки України з 1992 року, лауреат премії ім. Ф.Г. Яновського НАН України в 1995 році, кавалер ордену «За заслуги» III ступеня у 2001 році.

Автор більше ніж 350 наукових робіт, засновник і організатор реабілітаційної школи в Україні, під її керівництвом виконано 4 докторські та 16 кандидатських робіт, вона є співавтором восьми монографій. І.К. Следзевська є засновником розробки проблеми реабілітації хворих на інфаркт міокарда. Завдяки роботі її школи значно прискорилися темпи активізації пацієнтів, скоротилася тривалість перебування їх у стаціонарі, почала застосовуватися етапна реабілітація з включенням санаторію.

І.К. Следзевська була висококваліфікованим спеціалістом–кардіологом, консультантом Республіканського госпіталю МВС, ЛО управління при Кабінеті Міністрів України, членом президії правління Асоціації кардіологів України.

І.К. Следзевська за творчі успіхи, велику працелюбність, принциповість і наполегливість у розв’язанні виробничих завдань, активну участь у громадському житті мала заслужений авторитет і повагу в колективі.

Своєю порядністю, людяністю, добротою Ірина Казимирівна Следзевська лишила по собі вдячну пам’ять у серцях тих, хто знав її і спілкувався з нею.



Вернуться к номеру