Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Почки» 1 (11) 2015

Вернуться к номеру

Рекомендації для всіх: що дозволяє зберегти нирки здоровими

Статья опубликована на с. 98

Здорові нирки — це результат щоденної турботи про своє здоров’я в цілому. Кілька простих правил допоможуть зберегти здоров’я цього дуже важливого органа.

1. Якісне взуття.

Намагайтеся не носити тривалий час взуття на високих підборах, адже так змінюється положення кісток таза, що негативно позначається на здоров’ї нирок. Узимку деякий час ходіть босоніж удома по теплій підлозі, а влітку — по прогрітій землі й піску. Вибирайте м’яке, нетісне взуття, бажано таке, у якому не пітніють ноги.

2. Як правильно ходити.

Намагайтеся ходити тихо, безшумно, ставлячи ногу на носок (як це роблять гімнасти) і не вдаряючи п’ятою. Ви збережете більш комфортний для хребта та кісток таза стан, оберігаючи нирки.

3. Масаж.

Щодня робіть легкий масаж стоп вовняною рукавичкою, губкою або щіткою, щоб стимулювати точки, які відповідають за загальне здоров’я та, зокрема, стан нирок.

4. Зручний одяг.

Щільне прилягання одягу до тіла призводить до надмірної стимуляції проекційних зон шкіри, які відповідають як за нирки, так і за пов’язані з ними інші органи. У повсякденному житті слід надавати перевагу більш просторому одягу з переважно натуральних тканин, що зберігають сухе тепло.

5. Не переохолоджуйтеся.

Намагайтеся не переохолоджуватися, бо це знижує захисні сили організму й підвищує ризик розвитку захворювань в ослаблених органах, у тому числі в нирках.

6. Танцюйте й більше рухайтеся.

Танці, як і правильна ходьба, сприяють фізіологічному руху стегон. Тим самим для нирок створюються комфортні умови кровотоку, температурного режиму і фіксації їх положення. Але не навантажуйте організм у період загострення захворювання.

7. Споживайте достатньо рідини.

Намагайтеся випивати в день стільки рідини, щоб виділяти 1,2–1,5 л сечі. Така кількість сечі зменшує ризик утворення солей у нирках.

8. Робіть винятки.

Прислухайтеся до того, чого хоче ваш організм: він формує правильні харчові переваги, що іноді можуть суперечити раціональним рекомендаціям, тоді робіть винятки.

9. Правило мінеральної води.

Лікувальну мінеральну воду пийте тільки за призначенням лікаря упродовж не більше 2 тижнів. Не пийте залпом, щоб не перевантажувати нирки. Не пийте багато на ніч, основний обсяг рідини слід споживати протягом дня. Використовуйте олігомінеральні води з лікувальними властивостями (наприклад, Ф’юджи) у повсякденному раціоні.

 

Підготував професор Д.Д. Іванов 



Вернуться к номеру