Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Почки» 4 (10) 2014

Вернуться к номеру

На інноваційній конференції нефрологи навчались індивідуально підходити до лікування пацієнтів

Статья опубликована на с. 67-68


12 вересня в готелі «Експрес» у Києві відбулася науково-практична конференція «Клінічний випадок: як індивідуалізувати сучасні клінічні настанови до конкретного пацієнта» (№ 139 у Реєстрі з’їздів, конгресів, науково-практичних конференцій, затвердженому МОЗ та НАМН України). Майже 200 учасників змогли дізнатися про те, як клінічні настанови можуть бути пристосовані до індивідуального лікування конкретних хворих. Серед тих, хто взяв участь у конференції, було багато нефрологів, ендокринологів та сімейних лікарів, які представляли практично всі регіони України: Дніпропетровськ, Львів і область, Івано-Франківськ і область, Житомир, Чернігів, Черкаси и область, Донецьк і Луганськ, Одесу, Кіровоград, Миколаїв, Вінницю, Полтавську область, Чернівці, Закарпатську область, Запоріжжя, Рівненську область, Херсон, Тирасполь (Молдова), Київ і область.


«Наш величезний успіх — зібрати в сучасних складних умовах майже дві сотні учасників на конференцію, що навчає лікарів запроваджувати європейські стандарти, — ділиться враженнями завідувач кафедри нефрології та нирково-замісної терапії НМАПО імені П.Л. Шупика професор Дмитро Іванов, ініціатор заходу. — У нас були учасники навіть із зони АТО, із Донецька та Луганська, із-за меж України — двоє учасників із Молдови та один — з Ізраїлю. Ми вдячні лікарям за їх прагнення навчатися й робимо все можливе, щоб їх знання і навички були найкращими».

Родзинкою конференції, яку під егідою європейського післядипломного курсу REENA організувала кафедра нефрології і нирково-замісної терапії НМАПО імені П.Л. Шупика, став унікальний для України формат, зосереджений на аналізі конкретних клінічних випадків.

Конференція була структурована в 4 секції. Кожна з півторагодинних секцій включала доповідь — презентацію клінічного випадку (член-кореспондент НАМН України проф. Нетяженко В.З., доц. Соколова Л.К., проф. Хіміон Л.В., проф. Гурженко Ю.М.) та патоморфологічну характеристику (завідуючий відділенням патоморфології КЛ № 18 Домбровський Я.О., к.м.н., асистент кафедри патологічної анатомії НМУ ім. О.О. Бого-мольця Іванова М.Д., к.м.н., доцент кафедри нефрології і нирково-замісної терапії НМАПО імені П.Л. Шупика Ротова С.О., к.м.н., доцент кафедри нефрології і нирково-замісної терапії НМАПО імені П.Л. Шупика Кушніренко С.В.). Усі клінічні випадки були інтегровані в останні клінічні настанови і стандарти лікування. Таким чином, аналіз одного конкретного випадку, на прикладі якого розглядали особливості кожного пацієнта, включав сильні й слабкі сторони стандартних процедур та можливості творчого їх застосування. Важливо, що доповідь супроводжували також критичний виступ опонента та загальна дискусія, що якнайкраще втілює західний підхід.

Медична тематика конференції зосередилася навколо впливу гіпертензії та діабету на нирки, останніх цьогорічних новинок в лікуванні сечокам’яної хвороби, інфекцій сечової системи та труднощів у діагностиці та веденні пацієнта із системним червоним вовчаком.

«Останні два роки ми орієнтувалися на те, щоб сформувати в учасників якнайповніше уявлення про сучасні клінічні протоколи в Європі, — розповідає ініціатор заходу професор Дмитро Іванов. — Але цього недостатньо. Потрібно, щоб наші лікарі також розуміли, що можливо творчо виходити за межі стандартів, щоб знайти саме те лікування, яке допоможе оцій конкретній людині».

Наступна конференція REENA планується до проведення 11 вересня (п’ятниця) 2015 року.

Захід відбувся завдяки підтримці генерального партнера компанії Wörwag Pharma та офіційного партнера  компанії Astellas. Спонсором заходу виступала компанія Bionorica.

 

Підготувала Ю. Гулевіч



Вернуться к номеру