Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Боль. Суставы. Позвоночник» 3 (15) 2014

Вернуться к номеру

Біохімічний і морфологічний аналіз змін структури кісткової та хрящової тканин під дією вітамінів D3 та Е на фоні прийому глюкокортикоїдів

Авторы: Калашніков А.В. - ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України», м. Київ; Кузів Є.Л. - Військовий госпіталь центрального регіону, м. Вінниця; Ставінський Ю.О., Літун Ю.М., Вдовіченко К.В. - ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України», м. Київ

Рубрики: Ревматология, Травматология и ортопедия

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Статья опубликована на с. 80

Мета. Провести біохімічний і морфологічний аналіз змін структури кісткової та хрящової тканин під дією вітамінів D3 та Е на фоні прийому глюкокортикоїдів.

Матеріали та методи. Дослідження проводили на 68 щурах лінії Вістар, у 4 серіях дослідів по 17 щурів у кожній. Перша серія була контрольною. У другій серії щурам вводили 0,5 мг преднізолону, у третій — 0,5 мг преднізолону та 100 МО вітаміну D3, у четвертій — 0,5 мг преднізолону, 100 МО вітаміну D3 та 0,726 МО вітаміну Е. Препарати вводили 1 раз на добу внутрішньошлунково за допомогою зонда протягом одного місяця. У тварин визначали в сироватці крові рівень кальцію, активність загальної лужної фосфатази та її ізоферментів, вміст 25(ОН)D. Після виведення тварин із досліду з дотриманням етичних норм досліджували зольність кісткової тканини з наступним визначенням рівня мінеральних компонентів у золі. Отримані дані оброблені за допомогою статистичного та математичного аналізу.

Морфологічні дослідження кісткової тканини виконували за загальноприйнятою методикою. Статистичний аналіз результатів проводили в програмі Sigma Plot 2000 із використанням критерію Стьюдента.

Результати. Введення преднізолону призводить до зміни мінерального обміну в організмі, про що свідчать біохімічні показники рівня кальцію в крові, зростання активності лужної фосфатази та її ізоферментів, а також вірогідне (р < 0,05) зниження рівня 25(ОН)D3 у сироватці крові. Це обумовлює вплив на синтез активних метаболітів холекальциферолу в кістковій тканині, внаслідок чого порушується функція її клітин. Поєднане введення вітамінів D3 та Е призводить до інгібування негативної дії преднізолону й сприяє нормалізації мінерального обміну, але показники мінерального обміну не досягають їх рівня в контрольній групі на кінець експерименту (р < 0,05). Результати біохімічних досліджень підтверджуються морфологічними даними. У групі тварин, які отримували вітаміни D3 та вітамін Е на фоні прийому преднізолону, відмічалося збереження структури кісткової тканини та епіфізарного хряща.

Висновки. На основі проведених досліджень встановлено, що призначення вітамінів D3 та Е сприяє нормалізації мінерального обміну, запобігає демінералізації кісткової тканини та гальмує негативний вплив преднізолону на структурно-функціональний стан кісткової тканини та морфологічні зміни й функцію епіфізарного хряща.



Вернуться к номеру