Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Почки» 2 (08) 2014

Вернуться к номеру

Україна відзначила Всесвітній день нирки

Статья опубликована на с. 77-78

14 березня у Національній медичній академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика відбулася науково-практична конференція «Хронічні хвороби нирки і віковий аспект», що в Україні стала однією з головних подій у рамках глобальної ініціативи — Всесвітнього дня нирки. Захід привернув увагу лікарів і фармацевтів до захворювань, які стрімко виходять у число основних причин смерті та втрати працездатності.

П’ятий рік поспіль кафедра нефрології і НЗТ НМАПО імені П.Л. Шупика стає офіційним учасником Всесвітньої програми Міжнародного товариства нефрологів (ISN) та Міжнародної федерації ниркових фондів (IFKF), яка проводить низку суспільних і науково-практичних заходів у понад 100 країнах світу.

Участь у конференції взяли більш як двісті професіоналів із різних регіонів України, які отримали унікальну нагоду обмінятися досвідом і дістати доступ до найостанніших новинок у лікуванні хронічних хвороб нирок.

Цього року основний акцент Всесвітнього дня нирки припав на роль процесів старіння в розвитку ниркових патологій. Адже серед людей віком понад 65 років від них страждають до 30 %. Співорганізатори події, а це, крім Академії, також Міністерство охорони здоров’я України, Українська національна діалізна асоціація та інші фахові організації, залишилися задоволені заходом.

Із доповідями виступили Л.А. Пиріг, академік НМАН України, член-кор. НАН України, проф. — «Геронтологічні аспекти клінічної нефрології»; Д.Д. Іванов, зав. кафедри нефрології і НЗТ НМАПО імені П.Л. Шупика — «Ураження нирок при АГ і діабеті: вікові особливості антигіпертензивного лікування»; В.З. Нетяженко, член-кор. НАМН України, зав. кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб № 1 НМУ імені О.О. Богомольця, головний терапевт МОЗ України — «Практичні аспекти порушень системи плазмового тромбоцитарного гомеостазу у хворих на ГХ із супутньою мікроальбумінурією різних вікових груп»; І.Л. Кучма, зав. відділення нефрології і гемодіалізу Олександрійської клінічної міської лікарні м. Києва — «Особливості нирково-замісної терапії у літних пацієнтів»; С.В. Кушніренко, доцент кафедри нефрології і НЗТ НМАПО імені П.Л. Шупика — «Анемія при ХХН: вікові і гендерні особливості діагностики і лікування»; М.Д. Іванова, канд. мед. наук, НМУ імені О.О. Богомольця — «Медикаментозна підтримка пацієнтів, які отримують НЗТ»; Р.О. Зогроб’ян, проф., зав. відділення трансплантації нирки ДУ «Національний інститут хірургії і трансплантології імені О.О. Шалімова» НАМН України — «Трансплантація нирки у літніх пацієнтів»; С.В. Кушніренко, доцент кафедри нефрології НМАПО імені П.Л. Шупика; А.И. Бойко, провідний науковий спеціаліст ДУ «Інститут урології НАМН України» — «Сечокам’яна хвороба: концепція урологічної і нефрологічної допомоги»; В.П. Денисенко, проф. відділу нефрології Національного інституту терапії ім. Л.П. Малої (м. Харків) — «Роль і місце фітотерапії в профілактиці і лікуванні ХХН»; О.Й. Жарінов, проф., зав. кафедри функціональної діагностики НМАПО імені П.Л. Шупика — «Ураження нирок у пацієнтів з ІХС і цукровим діабетом після реваскуляризації»; О.М. Корж, проф., зав. кафедри загальної практики — сімейної медицини ХМАПО — «Проблема прихильності пацієнтів до лікування»; Є.П. Свіщенко, проф., зав. відділення гіпертонічної хвороби ННЦ «Інститут кардіології ім. М.Д. Стражеска» — «Ураження нирок у хворих на артеріальну гіпертензію у віковому аспекті»; Д.Д. Іванов, проф. зав. кафедри нефрології і НЗТ НМАПО імені П.Л. Шупика — «Діабет і інфекції сечових шляхів»; Ю.М. Гурженко, д-р мед. наук, проф. — «Сучасні методи лікування неспецифічних уретритів».

За словами проф. Д. Іванова, цього року конференція зібрала велику кількість учасників, і те, що є тенденція до зростання, свідчить про дедалі більшу вагомість проблеми ниркових хвороб, але, на щастя, також і про зростання усвідомлення цього серед колег.

Учасники конференції також узяли участь в опитуванні щодо доцільності державної оплати для потенційних донорів нирок. Зарубіжні нефрологи пропонують її як альтернативу довічному діалізу, дорогій для бюджету і обтяжливій для пацієнтів процедурі. Запровадження оплати донорства зекономило б державні кошти і підвищило якість життя хворих. В анонімному опитуванні взяли участь понад 200 лікарів, 85 % із них висловилися за впровадження оплати донорства.

Однією з акцій у рамках Всесвітнього дня нирки став також заклик почати день склянкою чистої води і розповісти про це в соцмережах. «Споживання достатньої кількості високоякісної води має велике значення для профілактики хвороб нирок, — розповіла Яна Матвійчук, генеральний директор компанії «Арена КС», організаційного партнера конференції. — Але для ініціаторів Дня це, насамперед, спосіб привернути увагу до серйозної медичної і соціальної проблеми».

Орієнтація на глобальний рівень задала тон неформальній атмосфері заходу. Аудиторія, крім нових знань і сертифіката на їх підтвердження, отримала задоволення від спілкування і нових знайомств. Лічені учасники поїхали додому без фото на згадку з колегами, організаторами і головним «ідеологом» заходу — проф. Д. Івановим.

Конференцію підтримали близько десяти інформаційних партнерів — чільних фахових і популярних медичних видань. Компанія «Біофарма» — провідний український виробник ліків — підтримала ініціативу як срібний спонсор.

До цього заходу було приурочено вихід 3-го видання навчально-методичного посібника «Нефрологія в практиці сімейного лікаря».



Вернуться к номеру