Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 16 (467) 2013

Вернуться к номеру

Сучасні методи діагностики та лікування захворювань органа зору

12–13 вересня 2013 р. в м. Чернігові відбулася науково­практична конференція офтальмологів Чернігівської, Київської, Полтавської, Сумської та Черкаської областей України «Сучасні методи діагностики та лікування захворювань органа зору» при активній участі в її організації і проведенні науковців ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України» та КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» за підтримки Чернігівської облдержадміністрації та обласної ради, Головного управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації, згідно з планом організаційних заходів МОЗ України, НАМН України та реєстром з’їздів, конгресів, симпозіумів та науково­практичних конференцій, що проводитимуться у 2013 році. Захід проходив у приміщенні Чернігівського обласного академічного українського музично­драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка.

Відкрила 53-­тю міжобласну науково­практичну конференцію директор ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України», д.м.н., професор, член­кореспондент НАМН України Наталія Володимирівна Пасєчнікова. Із привіталь­ним словом до учасників конференції звер­ну­лася заступник начальника Управління охорони здоров’я Чернігівської обласної держ­адміністрації Галина Василівна Лисенко.

У роботі конференції взяли участь 254 делегати з Одеської, Київської, Чернігівської, Вінницької, Житомирської, Івано­Франківської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Херсонської, Черкаської областей України, з Білорусі та Австрії.

Під час трьох пленарних засідань на обговорення було висунуто багато актуальних питань, які були висвітлені науковцями Одеси, Києва, Полтави, Чернігова в 14 лекціях та 23 доповідях, у тому числі в 6 стендових.

Тематика засідань була присвячена таким ключовим проблемам, як організація офтальмологічної допомоги, сучасні тенденції в діагностиці та лікуванні ретинобластоми, онкологічних захворювань ока, увеїтів, діабетичної ретинопатії, вікової макулярної дегенерації, хірургічне лікування патології заднього від­ділу ока, нові методи лікування дітей із вадами зору, плеопто­ортоптичне лікування амбліопії та косоокості у хворих із порушеннями нейропсихофункціонального стану, особливості клінічного перебігу ретинопатії недоношених та показання до лазерної коагуляції сітківки при цьому захворюванні.

У збірник матеріалів науково­практичної конференції увійшло 15 лекцій та 79 тез від 149 авторів із міст Одеси, Києва, Вінниці, Донецька, Запоріжжя, Луганська, Львова, Полтави, Сум, Чернігова, Черкас, Харкова, у яких відображені результати проведення глибокої та змістовної дослідницької роботи, відмічені наукова новизна, теоретичне й практичне значення.

Учасники конференції ознайомилися з новою хірургічною апаратурою, інструментарієм, технічним обладнанням, медичною літературою, фармпрепаратами для застосування в офтальмології. У спеціалізованій медичній виставці взяли участь відомі компанії: Bausсh + Lomb, ТОВ «Техномедекс Груп», Alcon Pharmaceuticals Ltd., Allergan — представництво «Евофарма АГ», World Medicine, представництво Santen Oy в Україні, ТОВ «ДП «Техномед Україна», ТОВ «Р­ОПТИКС Україна», US Optics, «Фармак», Zdravo, «Ядран», «Симеста ВААЛ», ВАТ «Київський вітамінний завод», «Промед», «Гельтек».

Друковані видання «Офтальмологічний журнал» і «Новини медицини та фармації» були інформаційними партнерами цього ­заходу.

За результатами обговорення доповідей учасниками науково­практичної конференції було ухвалено резолюцію:

1. Забезпечити цілодобову невідкладну допомогу при травмах, опіках та гострих проявах окремих захворювань на всіх рівнях медичної допомоги Чернігівської, Київської, Полтавської, Сумської та Черкаської областей згідно з наказом МОЗ України № 372 від 14.05.2013.

2. Забезпечити направлення хворих із тяжкими травматичними ураженнями очей в Український офтальмотравматологічний центр ДУ «Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України» для надання висококваліфікованої медичної допомоги.

3. Забезпечити своєчасне направлення хворих з опіковими ураженнями очей ІІІ ступеня у відділення післяопікового ураження очей ДУ «Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України» для надання висококваліфікованої медичної допомоги з метою запобігання ускладненням.

4. З метою зниження інвалідності та сліпоти в Чернігівській, Київській, Полтавській, Сумській та Черкаській областях рекомендувати використовувати новітні медичні технології в обласних травматичних центрах: застосування ксенотрансплантата при проведенні первинної хірургічної обробки проникаючих поранень ока; впровадження в клінічну практику методики наскрізного прошивання рогівки при проникаючих пораненнях ока.

5. Вважати необхідним організувати та забезпечити діяльність кабінету лікування дітей із вродженою та набутою патологією очей на базі Чернігівського обласного центру медико­соціальної реабілітації дітей­інвалідів «Відродження».

6. Забезпечити в спеціалізованих відділеннях виходжування недоношених та в перинатальних центрах Чернігівської, Полтавської, Сумської та Черкаської областей 100% огляд недоношених дітей із групи ризику з розвитку ретинопатії недоношених та новонароджених із перинатальними факторами, що визначають високий ступінь ризику для зорового аналізатора дитини. Забезпечити лікування дітей із прогресуючою ретинопатією.

7. Забезпечити диспансеризацію дітей із ретинопатією недоношених у дитячих поліклінічних закладах та очних дитя­чих від­діленнях Чернігівської, Полтавської, Сумської та Черкаської областей України.

8. Організувати в Чернігівській обласній лікарні офтальмологічний кабінет лазерних методів лікування та забезпечити його діяльність згідно з наказом МОЗ України № 372 від 14.05.2013.

9. Забезпечити своєчасне направлення хворих на тяжкі запалення очей (увеїти) у спеціалізовані офтальмологічні центри для уточнення діагнозу та визначення тактики лікування.

10. З метою зменшення рівня інвалідності та сліпоти в регіоні організувати сумісну роботу Чернігівської обласної лікарні та ДУ «Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України» з розробки пріоритетних напрямів розвитку заходів із запобігання офтальмологічній патології і виявлення її; з організації проведення наукових досліджень з актуальних питань профілактики, діагностики та лікування захворювань ока та порушень зору; з організації підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації лікарів­офтальмологів із питань профілактики, діагностики та лікування захворювань ока.

11. Провести наступну регіональну науково­практичну конференцію для офтальмологів АР Крим в м. Ялті 8–9 жовтня 2014 року.

 

Підготувала В.В. Мирненко,

науковий співробітник ДУ «Інститут

очних хвороб і тканинної терапії

ім. В.П. Філатова НАМН України» 

 



Вернуться к номеру