Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 15(221) 2007

Вернуться к номеру

Резолюція про проведення IX Всеукраїнської науково-практичної конференції з актуальних питань алергології, клінічної та лабораторної імунології

IX Всеукраїнська науково-практична конференція з актуальних питань алергології, клінічної та лабораторної імунології відбулась 25–26 квітня 2007 року на базі готельного комплексу «Турист» у м. Київ за підтримки Міністерства охорони здоров'я та Академії медичних наук України, Державного фармакологічного центру МОЗ України, Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, Інституту урології АМН України, Українського товариства фахівців з імунології, алергології та імунореабілітації. Співголовами Оргкомітету конференції були президент АМН України академік НАН та АМНУ О.Ф. Возіанов та міністр охорони здоров'я України Ю.О. Гайдаєв. Заступники голів Оргкомітету — перший заступник міністра МОЗ України О.М. Орда, директор Департаменту державного санітарно-епідеміологічного управління МОЗ України А.М. Пономаренко та президент УТІАІ, зав. кафедрою клінічної імунології та алергології НМУ ім. О.О. Богомольця, зав. лабораторією імунології Інституту урології АМНУ, д.м.н., професор Г.М. Драннік.

У роботі конференції взяли участь більше 200 фахівців з усіх регіонів України, у тому числі обласні спеціалісти — алергологи та імунологи. На конференції було заслухано та обговорено 55 доповідей провідних спеціалістів щодо імунопатогенезу та імунотерапії багатьох хвороб, особливо таких поширених, як бактеріальні, вірусні інфекції та алергічні хвороби, у тому числі в дітей.

Загальна дискусія та прийнята Резолюція підкреслили актуальність проведення таких конференцій та необхідність продовжувати науково-практичні заходи щодо вивчення імунопатогенезу захворювань та можливостей використання імунотропних методів лікування.

В обговоренні взяли участь доктори наук, професори Г.М. Бутенко, Г.М. Драннік, Н.М. Бережна, В. Бєлоглазов, О.С. Прилуцький, В.В. Чоп'як, О.Ф. Мельников, В.Є. Дріянська, які підкреслили зростання методологічного та наукового рівня проведених імунологічних досліджень та заслуханих доповідей.

Учасники конференції визначили такі актуальні питання для подальшої діяльності Товариства фахівців з імунології, алергології та імунореабілітації, затверджені Резолюцією:

1. Розробити та затвердити Національну програму з клінічної імунології.

2. Сприяти оновленню наказу про службу клінічної імунології та продовжити роботу з її створення в усіх регіонах України.

3. Домагатися забезпечення обласних лабораторій імунології сучасною апаратурою, у тому числі проточними цитофлюориметрами та ІФА-аналізаторами.

4. Затвердити стандарти та протоколи з клінічної імунології.

5. Поширювати консультативну участь клінічних імунологів у роботі фахівців поєднаних медичних дисциплін.

6. Звернути увагу на недостатній контроль діяльності недержавних структур у галузі клінічної імунології.

7. Контролювати виконання принципів біоетичної медицини в лабораторній та клінічній імунології.

8. Удосконалювати інформаційну мережу та сайт Українського товариства фахівців з імунології, алергології та імунореабілітації в Інтернеті.

9. Сприяти утворенню Інституту імунології та алергології МОЗ та АМН України.

10. Підготувати та провести ІІ Національний конгрес імунологів та алергологів у 2007 році.

11. Удосконалювати роботу, спрямовану на імунопрофілактику — вважати вакцинацію проти грипу необхідним заходом для попередження епідемії грипу та виникнення пандемічного штаму грипу; спиратися в роботі на наказ МОЗ № 48 від 03.02.06 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» (див. додаток до Резолюції).

12. Повідомити медичну спільноту про неналежний рівень вакцинації проти грипу в нашій країні — Україна на 47-му місці серед 56 країн, вакцинується лише 8,5 % населення й перед останнім сезоном 2006–2007 рр. кількість вакцинованих скоротилась майже удвічі та становила 421,2 тис. осіб.

13. Звернути увагу на те, що в Україні зареєстровані сучасні протигрипозні вакцини, серед яких найбільш вивчена, безпечна та ефективна субодинична вакцина в одноразовому шприці Інфлувак виробництва компанії Солвей Фармацеутікалз БВ, Нідерланди, що не містить консервант тіомерсал. Про її безпечність говорить той факт, що вакцина Інфлувак дозволена до застосування у дітей з 6-місячного віку, у 2-му та 3-му триместрах вагітності та в період лактації.

14. Виходячи з того, що в країнах Європи та Росії щорічно державою виділяються кошти на вакцинацію населення із груп ризику, вважати за потрібне вимагати фінансову підтримку Державної програми боротьби з грипом.

15. Розіслати Резолюцію відповідним спеціалістам.

Президент УТІАІ, д.м.н., професор          Г.М. Драннік

Генеральний секретар УТІАІ, д.м.н., професор        В.Є. Дріянська


Список литературы



Вернуться к номеру