Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 20 (346) 2010

Вернуться к номеру

В Києві відбулось святкування 7-ї річниці роботи представництва «Вьорваг Фарма ГмбХ і Ко.КГ» в Україні


Резюме

24 листопада в Національному академічному театрі ім. Лесі Українки відбувся науковий форум, присвячений 7-й річниці роботи представництва «Вьорваг Фарма ГмбХ і Ко.КГ» в Україні

В урочистостях взяли участь провідні фахівці-ендокринологи нашої країни, для участі був запрошений відомий спеціаліст в галузі ендокринології Ден Циглер, д.м.н., член Королівського коледжу лікарів Единбургу, професор внутрішньої медицини та заступник директора відділу метаболічних захворювань, керівник групи клінічних досліджень при Інституті клінічної діабетології німецького центру діабету в університеті ім. Генріха Гейне, Дюссельдорф, Німеччина. Професор Циглер очолював NEURODIAB (2000–2003), був помічником редактора журналу Diabetic Medicine з 2000 по 2004 рр. та є головою Робочої групи з питань діабету та уражень нервової системи Німецької асоціації діабету. Бере участь у багатьох виконавчих комітетах, експертних групах, редакторських колегіях, автор більше ніж 250 статей та співавтор посібника з діабетичної нейропатії. Ден Циглер отримав декілька наукових винагород за свою працю у сфері діабетичної нейропатії. Протягом останніх 25 років у своїх дослідженнях приділяє особливу увагу багатогранності неврологічних про­явів при діа­беті, розвиває та вкорінює використання кількісних методів діагностики та характеристики нервової дисфункції й морфології у пацієнтів з цукровим діабетом. Використовуючи ці засади, надає велике значення ранній діагностиці нервових ушкоджень, оксидативного стресу як передвісника довготермінового глікемічного контролю. Ден Циглер є автором оригінальних підходів в лікуванні діабетичної нейропатії. У своїх соціальних оглядах професор Циглер висвітлює нові бачення клінічного втручання та факторів ризику полінейропатії, нейропатичного болю та автономної нейропатії у діабетичному та преддіа­бетичному станах. Ден Циглер неодноразово виступав з лекціями на численних міжнародних форумах, таких як щорічні конгреси Американської діа­бетичної асоціації, конгреси Європейської асоціації з вивчення цукрового діабету тощо. Нещодавно, в середині вересня цього року, професор Циглер на черговому щорічному конгресі з вивчення цук­рового діабету, що відбувся у Стокгольмі, прочитав лекцію, яка була удостоєна високої нагороди «За вагомий внесок в досягнення світової науки в галузі ендокринології та діабетології».

Модератором наукового форуму виступив Борис Микитович Маньковський — один із авторитетних та знаних спеціалістів України та Європи в галузі клінічної ендокринології та діабетології, д.м.н., професор, член-кор. НАМН України, завідувач кафедри діабетології НМАПО ім. П.Л. Шупика.

Із вступним словом «Вьорваг Фарма» — 7 років в Україні» виступила директор представництва «Вьорваг Фарма ГмбХ і Ко.КГ» в Україні Вікторія Тарабанова. Вона підкреслила, що в Україні свою діяльність представництво компанії розпочало з жовтня 2003 р. Нині компанія динамічно розвивається, освоюючи непростий фармацевтичний ринок України. З метою підтримки людей з цукровим діабетом «Вьорваг Фарма» в Україні реалізує соціальну програму з ранньої діагностики полінейропатії за допомогою відкриття центрів діагностики діабетичної полінейропатії. Кожний бажаючий може пройти діа­гностику, а також отримати рекомендації щодо профілактики та лікування діабетичної полінейропатії.

Актуальні проблеми діа­бетології в Україні на сучасному етапі були висвітлені в доповіді президента Асоціації ендокринологів України, академіка НАМН України, директора ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка», д.м.н., професора Миколи Дмитровича Тронька. У своїй доповіді академік Тронько підкреслив основні проблеми, що стоять перед українською діабетологією, але поза увагою не залишились і досягнення, серед яких М.Д. Тронько відзначив поліпшення виявляємості хворих на цукровий діабет. Сьогодні вкрай важливим зав­данням для нашої країні є створення реєстру хворих на цукровий діабет для визначення тривалості життя хворих та з’ясування частоти основних причин смерті від цукрового діабету. Одним із ключових ускладнень цук­рового діабету є розвиток діабетичної полінейропатії та діабетичної стопи. Наразі можна говорити про досягнення чіткої тенденції до зменшення частоти розвитку діабетичної стопи. Сьогодні у рамках реалізації державної програми «Цукровий діабет» за сприяння «Вьорваг Фарма ГмбХ і Ко.КГ» в Україні відкрито 25 кабінетів діабетичної нейропатії.

Зі словами привітання звернувся директор ДУ «Інститут проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данилевського АМН України», завідувач кафедри ендокринології та дитячої ендокринології ХМАПО, д.м.н., професор Юрій Іванович Караченцев.

Сьогодні фармацевтична компанія «Вьорваг Фарма ГмбХ і Ко.КГ» пропонує сучасні оригінальні препарати, що успішно застосовуються в лікуванні цук­рового діабету і його ускладнень. Препарати компанії «Вьорваг Фарма» користуються заслуженою довірою серед українських фахівців, їх багаторічне застосування дає змогу суттєво поліпшити якість надання медичної допомоги хворим на діабетичну нейропатію.

Особливу увагу аудиторії привернула лекція професора Дена Циглера «Автономна діа­бетична нейропатія, класифікація, діагностика та сучасні методи лікування». Діабетична полінейропатія є нагальним питанням повсякденної клінічної практики. Це зумовлено як недостатністю діа­гностичних методів, так і нашими лікувальними можливостями. Зокрема, обговорено епідеміологічні аспекти діабетичної полінейропатії, її клінічні наслідки, питання діагностики двох клінічних проявів нейропатії — кардіальна нейропатія та діабетичний гастропарез, а також перспективи використання альфа-ліпоєвої кислоти, бенфотіаміну та ефективності інших лікарських засобів в лікуванні полінейропатій. Таким чином, віт­чизняні лікарі-ендокринологи мають можливість порівняти, перейняти міжнародний досвід застосування вказаних препаратів, поглибити свої знання щодо діагностики і лікування ускладнень такого серйозного захворювання, як цукровий діабет.

Після наукової програми всі учасники форуму були запрошені на виставу у постановці одного із провідних театрів України — Національного академічного театру російської драми ім. Лесі Українки — «Бабине літо».

Підготувала Галина БУТ



Вернуться к номеру