Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 19(342) 2010

Вернуться к номеру

Україна першою серед країн СНД вступила до PIC/S і приєдналася до 37 провідних країн світу

30 листопада 2010 року в Державній інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України відбулася прес-конференція за темою: «Приєднання Держлікінспекції МОЗ до PIC/S». Участь у заході взяли голова Держлікінспекції МОЗ України Олексій Соловйов та керівник Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Ігор Поканевич.

Олексій Соловйов проінформував, що 8 листопада 2010 року в місті Куала-Лумпур (Малайзія) ухвалено історичне рішення — Україна першою серед країн СНД приєдналася до 37 провідних країн світу, діяльність яких у фармацевтичній сфері є взірцем світового рівня.

«Ще 2003 року Україна заявила про свій намір приєднуватися до системи PIC/S. У 2004 році була подана офіційна заявка до вступу. Приєднання Держлікінспекції МОЗ до PIC/S у першу чергу є свідченням високої довіри міжнародної фармацевтичної спільноти до наявної в Україні системи державного контролю якості лікарських засобів. Світове визнання спроможності нашої держави формувати та забезпечувати функціонування наявної системи на рівні світових стандартів — це констатація того, що Українська держава в особі Держлікінспекції МОЗ гарантує громадянам України забезпечення ліками такої ж високої якості, які споживають громадяни найбільш розвинутих країн світу», — підкреслив голова Держлікінспекції МОЗ.

Приєднання Держлікінспекції МОЗ означатиме, що вітчизняні виробники лікарських засобів будуть дотримуватися високих світових стандартів, а з нового року лікарські засоби, що є в обігу на українському фармринку, будуть вироблятися виключно в умовах Належної виробничої практики (GMP). «Упевнений, що приєднання України до системи PIC/S системно послужить справі зміцнення здоров’я населення країни», — зауважив Олексій Соловйов.

Уже сьогодні, за словами голови Держлікінспекції, кількість фальсифікованих ліків починає зменшуватись. «У нас набагато краща ситуація, якщо порівнювати з сусідніми країнами Східної Європи, нашими північними сусідами. З одного боку, у нас справді є дієва система організації контролю, з іншого боку, наш ринок невеликий, тому поки він є нецікавим для злочинних угруповань», — наголосив Олексій Соловйов.

Про інші перспективні сторони вступу України до PIC/S розповів керівник Бюро ВООЗ в Україні. «Україна завдяки членству в PIC/S отримала змогу брати участь у міжнародних консультаціях, а також у розробці різних рекомендацій і протоколів. Крім того, українські виробники зможуть бути представлені на міжнародній арені», — підкреслив Ігор Поканевич.



Вернуться к номеру