Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 18(341) 2010

Вернуться к номеру

Міжнародний день боротьби з остеопорозом: разом до перемоги над хворобою!

На сьогодні одним із найбільш поширених у світі захворювань є остеопороз — хвороба, при якій знижується щільність кісткової маси й порушується цілісність кісткової тканини. Кістки скелету стають надзвичайно ламкими, внаслідок чого зростає вірогідність переломів, найнебезпечніші з яких — перелом шийки стегнової кістки, кісток передпліччя та тіл хребців. Переломи при остеопорозі у більшості випадків не діагностують, часто їх розцінюють як біль у спині (близько 50 % випадків).

Статистика захворювань опорно-рухової системи вражає, адже, за даними ВООЗ, у списку причин інвалідності та смертності людей остеопороз перебуває на 4-му місці після інфекційних та серцево-судинних захворювань, онкологічної патології та цукрового діабету. Це хвороба ХХІ століття, що свідчить про старіння планети. Збільшується популяція населення старшого покоління, і, відповідно, збільшується кількість людей із проблемами, пов’язаними з остеопорозом.

Світова громадськість із 1999 року щорічно святкує Всесвітній день остеопорозу, заснований з ініціативи Національного товариства остеопорозу Великобританії та Всесвітньої організації охорони здоров’я. Уже стало доброю традицією проведення таких заходів і в Україні.

21 жовтня 2010 р. за ініціативи Асоціації пацієнтів «Україна без остеопорозу та переломів» та підтримки Міжнародної асоціації остеопорозу, Української асоціації остеопорозу, Українського науково-медичного центру проблем остеопорозу у конференц-залі Інституту геронтології АМН України пройшло святкування Дня боротьби з остеопорозом. Цього року світова акція проходила під девізом: «Не прогніться під остеопорозом!» (Don’t bend to osteoporosis!) й була сфокусована на досить частих та тяжких ускладненнях остеопорозу — переломах тіл хребців.

Символ цьогорічного Дня остеопорозу — Ейфелева вежа, що зігнулася й може зламатися. Мета плакату — привернути увагу до цієї хвороби, адже це захворювання набуває все більшого резонансу.

Важливий момент у лікуванні та профілактиці остеопорозу — це співробітництво пацієнтів із лікарями. Не можна безпечно ставитися до свого здоров’я — профілактику захворювання варто починати ще з молодого віку. Тому на Дні остеопорозу всі охочі мали унікальну можливість ознайомитися з відомостями про небезпеку хвороби, методи профілактики та лікування й пройти тест на оцінку ризику захворювання.
Відкрив роботу заходу Владислав Володимирович Поворознюк — доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки й техніки України, президент Української асоціації остеопорозу, член правління Всесвітньої асоціації остеопорозу (IOF). Він наголосив на актуальності проблеми для України та на необхідності своєчасного обстеження для визначення стану кісткової тканини та ранньої діагностики захворювання.
У групі ризику остеопорозу — як жінки після 50 років, так і чоловіки. З настанням менопаузи в жінок спостерігається суттєва втрата кісткової маси в усіх ділянках скелету: в тілах хребців, проксимальній ділянці стегнової кістки, кістках передпліччя і в усьому скелеті. Жінка після 50 років все більше починає втрачати кісткову масу, і це веде до розвитку переломів. Тривожить факт, що в українських жінок у перименопаузі досить низькі показники щільності кісткової тканини порівняно з іншими популяціями, тому вони повинні вчасно розпочати профілактику остеопорозу. У чоловіків старших вікових груп також зростає частота остеопорозу, що пов’язано зі зниженням рівня тестостерону в крові.

Остеопороз дуже швидко поширюється, і якщо раніше говорили, що це проблема людей старшого віку, то зараз ця хвороба торкається і молоді. Таку тенденцію В.В. Поворознюк пояснює різким зниження кальцію у раціоні харчування підлітків, які замість молока віддають перевагу кока-колі.

Небезпечним наслідком остеопорозу є переломи, які можуть виникати навіть під час кашлю. Кістка настільки крихка, що травмується при найменшому навантаженні. Після 50 років людина в середньому може втрачати близько 7 см зросту внаслідок переломів та деформацій тіл хребців.

Одна з проблем в Україні — плутання остеопорозу з остеохондрозом, що зустрічається тільки у 20 % випадків. Неправильно поставлений діагноз веде до помилкового лікування. Такі випадки можуть мати летальні наслідки.

При виборі методу лікування необхідно враховувати віковий період та стан організму. Профілактика остеопорозу буває первинною (у віці від 11 до 16 років) і вторинною (після 50 років). Пацієнтам старшого віку необхідно вживати кальцій та вітамін D, адже за допомогою лише збалансованого раціону харчування отримати добову норму кальцію складно.

Акцент на здоровому харчуванні як на методі профілактики остеопорозу зробила доктор медичних наук Наталія Вікторівна Григор’єва.

Кісткова тканина протягом життя нестала і змінюється: період накопичення кісткової маси — до 20–25 років, період сталості — 25–50 років, а після 50 років організм починає витрачати всі попередні запаси. У молодому віці потрібно створити банк кісткової тканини — запас кальцію, який людина зможе використовувати усе подальше життя. На формування кісткової тканини впливають генетика, фізичні вправи та особливості харчування. На сьогодні встановлено норми вживання кальцію для різних вікових груп, тому важливо знати закономірності правильного харчування.

Особливу увагу слід приділяти харчуванню дітей. Сьогодні, на жаль, остеопороз — це також проблема підлітків. Одна з причин — харчування за межами дому та сім’ї, адже якщо рівень кальцію в дошкільнят перебуває у межах норми, то ситуація змінюється тоді, коли вони йдуть до школи. Сучасний ритм життя не дозволяє батькам приділяти достатньо уваги своїм дітям та регулярно харчуватися з ними. У такий період школярі належать тільки собі, батьки не можуть контролювати їх раціон і надзвичайно корисне та багате кальцієм та іншими поживними речовинами молоко замінюється безалкогольними напоями. У зв’язку з цим надзвичайно важливу роль у профілактиці остеопорозу відіграє вплив батьків та вихователів, які повинні привчати підростаюче покоління до здорової їжі.

Шокують наведені Наталією Вікторівною дані досліджень США, що фіксують рівень зниження молока в раціоні харчування з 1945 по 1995 рік більш ніж у чотири рази. Натомість різко збільшується рівень вживання содових напоїв.

Період молодості — це період сталості кісткової тканини. Проте варто пам’ятати, що під час вагітності жінка віддає 30 г кальцію дитині і для попередження втрати кісткової тканини потрібно вживати кальцій додатково. У період після 50 років знижується рівень гормонів, які впливають на засвоювання кальцію організмом, також це пов’язано із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, які є результатом неправильного харчування в молодості.

Необхідним у здоровому харчуванні є збалансоване співвідношення білків, жирів та вуглеводів. Білки та жири тваринного походження — важливий компонент у раціоні старших людей. Вегетаріанці повинні вживати кальцій додатково з огляду на те, що овочі та фрукти не містять потрібної добової дози кальцію.

Одне з важливих питань, які турбують пацієнтів, пов’язане з вибором препарату кальцію. Тут варто відзначити, що всі препарати поділяються на 3 групи: ті, що містять тільки кальцій; кальцій + вітамін D; кальцій + вітамін D + + мікроелементи. Останнім слід надавати перевагу при вирішенні питання профілактики остеопорозу.

Як уже згадувалося, велику роль у профілактиці остеопорозу відіграє лікувальна фізкультура. З фізичними вправами, що можуть бути рекомендованими у хворих з остеопорозом, ознайомила пацієнтів С.І. Козицька. Правильно підібрані фізичні вправи сприяють збереженню або покращенню постави при остеопорозі, знижують вираженість больового синдрому, дозволяють зберегти набуті результати лікування. Варто розрізняти вправи для профілактики та лікування остеопорозу. При остеопорозі заборонено різкі рухи, стрибки та біг. Позитивно на стан кісткової маси впливають вправи з навантаженням, протидією, вправи на гнучкість та витривалість.

Під керівництвом кандидата медичних наук Н.І. Дзерович усі присутні мали можливість пройти хвилинний тест оцінки факторів ризику остеопорозу. Анкетування містило 10 запитань, при позитивній відповіді хоча б на одне з них пацієнтам було запропоновано пройти денситометричне дослідження в центрі. Після тестування було сформовано групу ризику і проведено обстеження стану кісток сучасними методами.

Отримати консультації та пройти обстеження пацієнти можуть в Українському науково-медичному центрі проблем остеопорозу (УНМЦПО), що працює з 1998 року на базі відділу клінічної фізіології та патології опорно-рухового апарату Інституту геронтології АМН України. Його засновником і директором є професор Владислав Володимирович Поворознюк. У центрі використовують сучасні методи діагностики остеопорозу: двохенергетична рентгенівська абсорціометрія, ультразвукова денситометрія, лабораторна діагностика стану кісткової тканини та інші. На сьогодні золотим стандартом діагностики остеопорозу є прилад DXA, таких приладів в Україні є 12. Спеціалізовані програми апарату дозволяють визначити стан кісткової тканини в дорослих та дітей. УНМЦПО працює на європейському рівні за світовими стандартами. На його базі з нового року планується проведення шкіл для пацієнтів із теоретичними та практичними заняттями.

Наприкінці святкування Дня боротьби з остеопорозом усіх гостей пригостили сиром і молоком! Так кожен відразу зміг почати профілактику остеопорозу та виявити турботу про власне здоров’я.

Підготувала Ольга Паращук



Вернуться к номеру