Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» Офтальмология (324) 2010 (тематический номер)

Вернуться к номеру

Використання препарату Кромофарм® у комплексному лікуванні алергічних кон’юнктивітів

Авторы: І.М. Кужда, к.м.н., Ю.М. Камінський, к.м.н., О.Ю. Меда, лікар, Р.П. Меда, лікар. Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня, Лисецька центральна районна лікарня

Версия для печати

Алергічні захворювання дедалі більше створюють проблеми комфортного життя, що пов''язане з тривалим впливом екологічних умов, які постійно погіршуються.

Хронічний алергічний кон''юнк­тивіт (АК) частіше реєструється серед міських жителів (75 %), рідше хворіють чоловіки (40 %). Хворі звертаються до медичного закладу переважно в зимовий період, коли більшу частину часу проводять у приміщенні. Але загострення можуть бути і в інші пори року. Нерідко кон''юнкти­віт поєднується з бронхіальною астмою, атопією, алергозами в сім''ї [2].

Алергічні кон''юнктивіти як один із проявів загальної алергізації організму, характеризуються гострим початком, коротким або здебільшого тривалим перебігом, що іноді призводить до тимчасової непрацездатності людей активного віку. Свербіж, відчуття чужорідного тiла, сльозотеча, іноді світлобоязнь погіршують зорові сприйняття і викликають емоційний дискомфорт у пацієнтів, тобто погіршують якість життя [1].

Медичне поняття «якість життя» включає аспекти, що визначаються станом здоров''я (health related guality of lіfe), і відображає рівень фізичної та соціальної активності пацієнта, його емоційного благополуччя, а також суб''єктивне сприйняття власного здоров''я [3].

Можливість реабілітації, тобто відновлення якості життя, є актуальним завданням сучасної офтальмології.

Незважаючи на те що сьогодні наявний великий арсенал протиалергічних препаратів, питання медикаментозного лікування хворих з алергічними кон''юнктивітами залишаються до кінця не з''ясованими і проблематичними.

Метою нашої роботи був підбір оптимального лікування АК в людей, які живуть в особливо складних екологічних умовах і страждають від цього захворювання тривалий (> 3 роки) час.

 

Матеріали та методи

У нас на лікуванні перебували 76 дорослих хворих (32 чоловіки й 44 жінки) віком від 26 до 71 року із тривалістю захворювання від 3 до 7 років та 26 дітей (16 хлопчиків і 10 дівчаток) віком від 3 до 18 років із постійним загостренням хвороби незалежно від пори року. Періодично хворі приймали різні протиалергічні препарати з перемінним успіхом. У хворих проводилося стандартне офтальмологічне обстеження. У лікуванні цих пацієнтів ми застосовували кромоглікат натрію (препарат Кромофарм® виробництва національної компанії «Фармак») та комбінацію Кромофарм® + Фармадекс®. Кромоглікат натрію

(Кромофарм®) — протиалергічний засіб, що стабілізує мембрану мастоцитів, попереджає їх дегрануляцію і викид медіаторів запалення (гістаміну, лейкотрієнів та інших біологічно активних речовин). Закапування препаратами проводилося в праве око (14 днів). Лікування лівого ока не проводилося (контроль). 9 хворих отримували лікування тільки Кромофармом®, 10 хворим проводилося лікування правого ока Кромофармом®, а лівого — комбінацією Кромофарм® + Фармадекс®; 57 хворим закапували обидва препарати (7 днів) із переходом на монотерапію Кромофармом®.

4 хворі на 4-й день самостійно перейшли на закапування Кромофарму® й Фармадексу® в обидва ока у зв''язку з дискомфортом у лівому оці, що виник внаслідок значного покращення відчуття в правому оці.

Всі пацієнти відмітили значне об''єктивне та суб''єктивне покращення на правому оці при використанні комбінації Кромофарм® + Фармадекс® на відміну від 8 пацієнтів, у яких застосовувався тільки Кромофарм®. Ці пацієнти відмітили помірне стихання процесу. На 7-й день 53 хворим було відмінено Фармадекс®, і вони протягом усього терміну лікування продовжували інстиляції Кромофармом®. Повторні огляди на 14, 21, 28, 35, 42-й дні засвідчили стабілізацію процесу з незначним об''єктивним покращенням клінічних змін кон''юнктиви очей.

Таким чином, аналізуючи отримані клінічні результати, треба відзначити, що більш ефективним є комплексний початок лікування АК (комбінація Кромофарм® + Фармадекс® 7 днів) із подальшим переходом на монотерапію Кромофармом®, що скорочує термін зняття суб''єктивного дискомфорту, порівняно із застосуванням тільки Кромофарму®.

Порівнюючи результати лікування тільки препаратом Кромофарм® (група аналогічна за видом та стадіями змін кон''юнктиви), ми встановили, що регресування процесу перебігає із затримкою на 5–7 днів порівняно із застосуванням комбінації Кромофарм® + Фармадекс®.

 

Висновки

1. Ідеального препарату для лікування хронічних АК не існує.

2. Основна дія Кромофарму® настає через 4–7 днів, тому його бажано призначати з препаратом швидкої дії (Фармадекс®).

3. Ефективною у лікуванні хронічних АК є комбінація Кромофарм® + Фармадекс® (7 днів) із подальшим довготривалим застосуванням Кромофарму®, що дозволяє не тільки значно покращити якість життя пацієнтів, а й успішно усунути симптоми алергії і деякою мірою сприяти зникненню або зменшенню алергічної фолікулярної реакції кон''юнктиви.


Список литературы

1. Майчук М.В., Колединцев М.Н. // Офтальмологія. — 2004. — Т. 1, № 3. — С. 63-68.

2. Майчук Ю.Ф. та ін. // КОФ. — 2001. — Т. 2, № 1. — С. 28-30.

3. Совко В.В. та ін. // Офтальмол. журн. — 2008. — № 4. — С. 5-7.


Вернуться к номеру